Külföldre tartanak a kutatók és az oktatók

2011.07.12. 08:28

Elsősorban a természettudományos területen várható néhány éven belül szakemberhiány az oktatói és a kutatói karban a külföldi munkavállalás, és a más szektorokban való elhelyezkedés miatt, mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Magyar Nemzetnek.

Azt mondta, hogy az MTA kutatóintézeteiben felmérést végeztek a kutatók korösszetételéről, ebből pedig kiderült, hogy a társadalomtudományok területén egészséges a fiatal és az idősebb kutatók aránya, a reálterületen viszont a 40-50 évesek jóval kevesebben vannak, mint az 50 év felettiek.

Szerinte a középkorúak azért vannak alúlreprezentálva, mert a 90-es években a fiatal reáldiplomásoknak megnyíltak az üzleti élet kapui, és a cégek sokszor jobb feltételeket biztosítottak, mint az alulfinanszírozott tudományos szféra.

Azt mondta, hogy határozott állami beavatkozásra van szükség. Az alacsony fizetések mellett az is probléma, hogy nem látnak garanciát tudományos munkájuk kiteljesedésére a kiszámíthatatlan pályázati finanszírozási rendszer miatt.

Az MTA elnöke azt javasolja a kormánynak, hogy harmadával, 1,8 milliárd forinttal emelje meg 2012-ben az Országos tudományos kutatási alapprogramok finanszírozását. Ezzel szerinte jelentősen csökkenteni lehetne az elvándorlási hajlandóságot.

Külföldi munkavállalást tervez 2012-re a Magyarországon dolgozó, doktori fokozattal rendelkezők tizenöt százaléka, írja a Központi Statisztikai Hivatal elemzésére hivatkozva a Magyar Nemzet.