Botrány botrány hátán Esztergomban

2011.07.14. 20:49
Az esztergomi képviselő-testület az adósságrendezésről dönt, Tétényi Éva polgármester pedig kormánybiztos kirendelését kérte a miniszterelnöktől. A Fidesz közben a helyi televízió által készített vágóképek miatt támadja a polgármestert, aki egy felvételen azt mondta a fideszes frakcióvezetőnek: meg kellene benneteket verni személy szerint. Tétényi szerint a magánbeszélgetés kiadása jogtalan volt a tévé részéről, de a tévé is elítélte, hogy a Fidesz politikai célokra használta fel a felvételt.

Az előre meghirdetett időpontban megkezdődött csütörtök délután az esztergomi képviselő-testület ülése, ahol egyetlen napirendi pontként az adósságrendezéssel kapcsolatos határozatokról döntenek. Az ülés, az előre kiküldött meghívó szerint a napirend elfogadása után zárttá vált, csak a polgármester és a képviselők maradhattak a teremben. Az ülésen nem vesz részt Meggyes Tamás (Fidesz), volt polgármester és Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője.

Az ülés előtt aláírás nélküli röplapokat terjesztettek a városban, melyben az ülés ideje alatt nagygyűlésre hívták azokat, akik elégedetlenek Tétényi Éva független polgármester munkájával és kérték, hogy ezt kokárda kitűzésével fejezzék ki. Az ülésteremben mintegy hatvan ember gyűlt össze, a résztvevők közel fele viselt kokárdát. A teremben csendben megvárták az ülés zárttá nyilvánítását, majd a városháza előtti térre vonultak.

Az elmúlt hónapokban Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester között. Ennek oka, hogy a polgármester adósságrendezési eljárást kért a város ellen. Tétényi arra hivatkozott, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárást.

Off record

A nemtelen politikai harc az elmúlt napokban is folytatódott a városban. Július 8-án a helyi Régió TV egy háttérműsor után vágóképeket készített Tétényi Éváról a stúdióban, aki Steindl Balázzsal a Fidesz-KDNP esztergomi frakcióvezetőjével beszélgetett. Tétényi azt mondta Steindlnek: "meg kellene benneteket verni személy szerint".

A felvételt a Fidesz-KDNP csütörtökön egy budapesti sajtótájékoztatón mutatta be. Itt Bánhidy Vajk helyi fideszes politikus azt mondta: Tétényi Éva ezzel a kijelentéssel túllépte a politikai korrektség határát.

Bánhidy Vajk a sajtótájékoztón megpróbálta felhívni Tétényi Évát, aki azonban nem vette fel a telefonját. A politikus ezután a polgármester sajtófőnökét tárcsázta - kihangosítva -, aki későbbi visszahívást kért, mert éppen egy hivatalos rendezvényen vett részt. A sajtófőnök néhány perccel később - a fideszes politikus ismertetése szerint - egy sms-t küldött neki, amelyben a "közös ismeretségükre" utalt, és többek közt azt írta Bánhidynak, "Vajk, ferences öregdiákként én szégyellem magam helyetted, hogy ilyen nemtelen és erkölcstelen harchoz adod a nevedet". A telefont ezután már nem vette fel a sajtófőnök.

Perel Tétényi, perel a tévé

A polgármester még a sajtótájékoztató előtt közleményt adott ki. Ebben  azt írta: ha a tudta és hozzájárulása nélkül készült felvétel bármely része nyilvánosságra kerül, jelentős nem vagyoni kártérítésre perli a kereskedelmi televízió tulajdonosát.

Tétényi csütörtökön a Klubrádiónak azt mondta: Steindl Balázzsal régóta ismerik egymást, nexusuk és a beszélgetés privát mivolta miatt belefért, hogy így foglaljon állást. Ellenben azzal nem ért egyet, hogy a felvételt a Fidesz egy sajtótájékoztatón ellene felhasználja, ugyanis az a tudta és beleegyezése nélkül készült. Tétényi Éva azt is megjegyezte, lehet, hogy mégis csak félnek a fideszesek az erejétől, hiszen mintegy fél éve kezdett japán küzdősporttal foglalkozni. Persze csak azért vágott bele az aikidó elsajátításába, mert Meggyes Tamás volt fideszes polgármester édesanyja megfenyegette.

A felvétel nyilvánosságra hozatalát a Régió Tv Esztergom vezetősége is elítélte és elhatárolódott a Fidesz-KDNP által csütörtökön tartott sajtótájékoztatón történtektől. Bakos Norbert főszerkesztő közleménye szerint a televízió "közzétette és előzetesen eljuttatta a Fidesz-KDNP-nek még a 11 órási sajtótájékoztató előtt, hogy az RTVE kifejezetten nem járul hozzá a kikért felvétel nyilvános lejátszásához, csakis az előre bocsájtott jogi eljárásra hivatkozva adta ki a frakció rendelkezésére a kért anyagot. Ezért a Régió Tv Esztergom jogi lépéseket fog tenni a felelősökkel szemben."

Névtelen levéltől tart a Fidesz

Tétényi Éva csütörtökön kormánybiztos kijelölését kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől az Esztergomban kialakult helyzet megoldására. Mint írta, a helyi Fidesz durva támadásaival szemben csak egy, a kormánypárt által kijelölt külső mediátor jelenthet védelmet. Erre a helyi Fidesz úgy reagált, hogy ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy a polgármester képtelen ellátni a feladatát, ezért nem kormánybiztos kinevezését kell kérni, hanem le kell mondania Tétnyi Évának.

Bánhidy Vajk szerint a Fidesz-KDNP-frakciót és a korábbi fideszes polgármestert, Meggyes Tamást lejárató médiahadjárat az elmúlt időszakban minden eddiginél durvább szakaszba lépett. Állítása szerint a helyi fideszes politikusok egy olyan fenyegető levelet kaptak, amelynek aláírója "az esztergomi ember" egyebek mellett azt írja, hogy ha "Tétényi Éva polgármesternek az önök ármányaiból kifolyólag bármilyen baja esik - legyen az egészségi, közéleti vagy erkölcsi - attól a perctől kezdve önök halott emberek". Bánhidy Vajk kifogásolta, hogy Tétényi Éva nem határolódott el e levél tartalmától.