Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Botrány botrány hátán Esztergomban

2011.07.14. 20:49
Az esztergomi képviselő-testület az adósságrendezésről dönt, Tétényi Éva polgármester pedig kormánybiztos kirendelését kérte a miniszterelnöktől. A Fidesz közben a helyi televízió által készített vágóképek miatt támadja a polgármestert, aki egy felvételen azt mondta a fideszes frakcióvezetőnek: meg kellene benneteket verni személy szerint. Tétényi szerint a magánbeszélgetés kiadása jogtalan volt a tévé részéről, de a tévé is elítélte, hogy a Fidesz politikai célokra használta fel a felvételt.

Az előre meghirdetett időpontban megkezdődött csütörtök délután az esztergomi képviselő-testület ülése, ahol egyetlen napirendi pontként az adósságrendezéssel kapcsolatos határozatokról döntenek. Az ülés, az előre kiküldött meghívó szerint a napirend elfogadása után zárttá vált, csak a polgármester és a képviselők maradhattak a teremben. Az ülésen nem vesz részt Meggyes Tamás (Fidesz), volt polgármester és Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője.

Az ülés előtt aláírás nélküli röplapokat terjesztettek a városban, melyben az ülés ideje alatt nagygyűlésre hívták azokat, akik elégedetlenek Tétényi Éva független polgármester munkájával és kérték, hogy ezt kokárda kitűzésével fejezzék ki. Az ülésteremben mintegy hatvan ember gyűlt össze, a résztvevők közel fele viselt kokárdát. A teremben csendben megvárták az ülés zárttá nyilvánítását, majd a városháza előtti térre vonultak.

Az elmúlt hónapokban Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester között. Ennek oka, hogy a polgármester adósságrendezési eljárást kért a város ellen. Tétényi arra hivatkozott, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárást.

Off record

A nemtelen politikai harc az elmúlt napokban is folytatódott a városban. Július 8-án a helyi Régió TV egy háttérműsor után vágóképeket készített Tétényi Éváról a stúdióban, aki Steindl Balázzsal a Fidesz-KDNP esztergomi frakcióvezetőjével beszélgetett. Tétényi azt mondta Steindlnek: "meg kellene benneteket verni személy szerint".

A felvételt a Fidesz-KDNP csütörtökön egy budapesti sajtótájékoztatón mutatta be. Itt Bánhidy Vajk helyi fideszes politikus azt mondta: Tétényi Éva ezzel a kijelentéssel túllépte a politikai korrektség határát.

Bánhidy Vajk a sajtótájékoztón megpróbálta felhívni Tétényi Évát, aki azonban nem vette fel a telefonját. A politikus ezután a polgármester sajtófőnökét tárcsázta - kihangosítva -, aki későbbi visszahívást kért, mert éppen egy hivatalos rendezvényen vett részt. A sajtófőnök néhány perccel később - a fideszes politikus ismertetése szerint - egy sms-t küldött neki, amelyben a "közös ismeretségükre" utalt, és többek közt azt írta Bánhidynak, "Vajk, ferences öregdiákként én szégyellem magam helyetted, hogy ilyen nemtelen és erkölcstelen harchoz adod a nevedet". A telefont ezután már nem vette fel a sajtófőnök.

Perel Tétényi, perel a tévé

A polgármester még a sajtótájékoztató előtt közleményt adott ki. Ebben  azt írta: ha a tudta és hozzájárulása nélkül készült felvétel bármely része nyilvánosságra kerül, jelentős nem vagyoni kártérítésre perli a kereskedelmi televízió tulajdonosát.

Tétényi csütörtökön a Klubrádiónak azt mondta: Steindl Balázzsal régóta ismerik egymást, nexusuk és a beszélgetés privát mivolta miatt belefért, hogy így foglaljon állást. Ellenben azzal nem ért egyet, hogy a felvételt a Fidesz egy sajtótájékoztatón ellene felhasználja, ugyanis az a tudta és beleegyezése nélkül készült. Tétényi Éva azt is megjegyezte, lehet, hogy mégis csak félnek a fideszesek az erejétől, hiszen mintegy fél éve kezdett japán küzdősporttal foglalkozni. Persze csak azért vágott bele az aikidó elsajátításába, mert Meggyes Tamás volt fideszes polgármester édesanyja megfenyegette.

A felvétel nyilvánosságra hozatalát a Régió Tv Esztergom vezetősége is elítélte és elhatárolódott a Fidesz-KDNP által csütörtökön tartott sajtótájékoztatón történtektől. Bakos Norbert főszerkesztő közleménye szerint a televízió "közzétette és előzetesen eljuttatta a Fidesz-KDNP-nek még a 11 órási sajtótájékoztató előtt, hogy az RTVE kifejezetten nem járul hozzá a kikért felvétel nyilvános lejátszásához, csakis az előre bocsájtott jogi eljárásra hivatkozva adta ki a frakció rendelkezésére a kért anyagot. Ezért a Régió Tv Esztergom jogi lépéseket fog tenni a felelősökkel szemben."

Névtelen levéltől tart a Fidesz

Tétényi Éva csütörtökön kormánybiztos kijelölését kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől az Esztergomban kialakult helyzet megoldására. Mint írta, a helyi Fidesz durva támadásaival szemben csak egy, a kormánypárt által kijelölt külső mediátor jelenthet védelmet. Erre a helyi Fidesz úgy reagált, hogy ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy a polgármester képtelen ellátni a feladatát, ezért nem kormánybiztos kinevezését kell kérni, hanem le kell mondania Tétnyi Évának.

Bánhidy Vajk szerint a Fidesz-KDNP-frakciót és a korábbi fideszes polgármestert, Meggyes Tamást lejárató médiahadjárat az elmúlt időszakban minden eddiginél durvább szakaszba lépett. Állítása szerint a helyi fideszes politikusok egy olyan fenyegető levelet kaptak, amelynek aláírója "az esztergomi ember" egyebek mellett azt írja, hogy ha "Tétényi Éva polgármesternek az önök ármányaiból kifolyólag bármilyen baja esik - legyen az egészségi, közéleti vagy erkölcsi - attól a perctől kezdve önök halott emberek". Bánhidy Vajk kifogásolta, hogy Tétényi Éva nem határolódott el e levél tartalmától.