Közmunkában a termőföldön

2011.07.16. 10:11
A közfoglalkoztatás mintarégiójává válhat a gyöngyösi kistérség, miután a Belügyminisztérium a közfoglalkoztatást, a szociális földprogramot és a társadalmi felzárkóztatást célozta meg azzal a tervvel, amibe öt Heves megyei – az etnikai konfliktusokkal és az országos átlagnál egyébként is jóval nagyobb munkanélküliséggel küszködő – települést vont be. A közmunkaprogram erdőtelepítéssel elvileg szeptemberben indul, azonban a kezdeti állapot miatt még maguk a települések vezetői sem tudtak sok konkrétumot elmondani. Elképzelések azért vannak.

Gyöngyösoroszit, Gyöngyöstarjánt, Nagyrédét, Szűcsit, és az etnikai konfliktusoktól híressé vált Gyöngyöspatát (ahol az elmúlt hónapokban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözött, a Véderő pedig katonai kiképző tábort tartott) a Belügyminisztérium most kiemelt településekké nyilvánította.

A mintaprojektről június közepén értesültek az érintett települések polgármesterei: Gyöngyösorosziban tartott egyeztetésen a Belügyminisztérium, a megyei kormányhivatal és az öt település polgármesterei vettek részt, majd a június végén megjelent kormányhatározat nyilvánította a falvakat kiemelt településsé: „a közfoglalkoztatás, a szociális földprogram és a társadalmi felzárkózás eszközrendszerének igénybevétele tekintetében” – áll a határozatban. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyett már a belügyi tárca koordinálása alá tartozó közmunkaprogramot és a közmunkaalap forrásainak felhasználását pedig Papp Károly helyettes államtitkár irányítja a jövőben.


5 település nagyobb térképen való megjelenítése

Mezőgazdasági munkát végeznének

A szociális földprogram lényege, hogy a települések állattartásra és növénytermesztésre alkalmas önkormányzati területeket jelölnek ki, ahol közmunkában dolgozhatnának az állástalanok. Az öt település neve először a HVG-ben jelent meg, a lap információval ellentében a programra azonban más településekől nem érkeznek majd munkások, ez kizárólag a helyi munkanélkülieknek szól.

A közmunkások bért kapnának, a földeken megtermelt zöldséget, gyümölcsöt a helyi élelmiszer-feldolgozók vásárolnák meg, amit a települések közkonyháin használnák fel, a felesleget pedig eladnák.

A szociális földprogrammal a munkanélküli, szociálisan hátrányos helyzetű helyiek megsegítése a cél. Az öt települést érintő program egyelőre az előkészítési szakaszban van. A falvak például most mérik fel, mely földterületek alkalmasak a növénytermesztésre, és hogy egyáltalán mit lenne érdemes azokon termeszteni.

Dolgozzon mindenki

Az 1600 lelkes Szűcsi a közmunkaprogramban növény- és gyümölcstermesztésben gondolkodik, de jelenleg még csak a parlagon heverő földeket veszik számba. Mivel a mezőgazdasági munkák idénymunkák, ezért a falu annak a lehetőségét is keresi, hogy milyen más tevékenységet (ilyen lehet például a dobozolás) tudnának adni a tavaszi, nyári munkák után.

DEGER20110208016

Szűcsiben 110-120 fő kap valamilyen jogcímen szociális ellátást. A polgármester bízik abban, hogy minél több embert be lehet majd vonni a programba. „Csak úgy lenne értelme a programnak, ha valaki foglalkoztatható, akkor dolgozzon is, és csak a tényleges egészségügyi gondok miatt munkaképtelen embereket kell kihagyni” – mondja Berta István.

Más, mint az árokásás

Nagyréde a folyamatos foglakoztatás biztosítására üvegházas zöldségtermesztést is javasolt. A 3350 lakosú településen 160 munkaügyi ellátásban részesülő ember él, de mint azt a település polgármestere elmondta, a regisztráción kívül munkanélküliek száma is nagyjából ennyi. Balázs József polgármester nemcsak azért látja jónak, hogy a kiemelt kistérség státusszal javítani lehet a közfoglalkoztatáson, hanem hosszú távon a munkaerőpiacról kiszorult, hátrányos helyzetű embereket is vissza lehetne hozni a munka világába, mivel értékteremtő munkát tudnának végezni. „Mindez eltérne az eddigi közfoglalkoztatási gondolkodásmódtól, amikor is a közfoglalkoztatott csak árkot vagy közterületet tudott takarítani. Jelenleg olyan modell kidolgozása folyik, ami adaptálható és működőképes lesz az ország többi részén is” – teszi hozzá a polgármester.

D KOM20110705022

A közfoglalkoztatási programmal nemcsak a munkanélküliségen lehetne javítani. A helyben megtermelt alapanyagokkal a települések is jól járnának. Nagyrédén jelenleg is vannak olyan élelmiszer-feldolgozók, amelyek nem tudják felvásárolni a szükséges mennyiséget, a zöldséget például Lengyelországból szerzik be.

Közös vállalkozás

Az öt Heves megyei település egy közös energiamegtakarító projektben is gondolkodik, ennek kidolgozása is most folyik. „Biomasszát előállító üzemet szeretnénk. Minden településen keletkeznek olyan mezőgazdasági hulladékok, mint a szőlővenyige, fanyesedék, vagy amilyen a gabona mellékterméke. Ezeket összegyűjtenénk, és az üzemben biomasszát állítanának elő, amelyet aztán az öt település önkormányzati intézményeinek fűtésére használnának fel” – mondja Balázs József nagyrédei polgármester. A program ötletgazdája az elképzeléseket részletezve hozzátette, a nagyjából 20 embernek munkát adó üzem akár már a jövő év második felében elindulhatna.

Gyöngyöspatán jobb lesz az élet

Gyöngyöspatán a 2740 lakosra 210-220 munkanélküli jut. A faluban a program erdősítéssel indul az ősszel, amibe 40 munkanélkülit tudnak majd bevonni. A földprogramra 1,5 hektár mezőgazdaságira alkalmas önkormányzati területe van a falunak, amelyen konyhakerti növényeket akarnak majd termeszteni jövő tavasztól. Ezek a földterületek évek óta nincsenek hasznosítva, így jelenleg a területek rendbetétele és a körbekerítés folyik.

A leendő közmunkásoknak a munka előtt alkalmassági vizsgálaton és oktatáson kell átesniük. Arra a kérdésre, hogy a vizsgálaton lehet, hogy valaki szándékosan munkaképtelennek tetteti magát, hogy ne kelljen neki dolgozni, Matalik Ferencné, a település alpolgármestere szerint, ismerik a falubelieket, tudják, hogy kik leszek alkalmasak a munkára.

„Biztos, hogy elindul a program, az adottságok és a terveink megvannak hozzá. Az embereknek lesz munkájuk, és így minden más meg tud változni, jobb lesz itt az élet” – fűzte hozzá az alpolgármester.

Örülnek

Az országos átlagot meghaladó munkanélküliséggel küszködő Gyöngyösoroszi képviselő-testülete is örömmel vette, hogy a településükön is lesz közmunkaprogram. Vernyihel Lívia polgármester a program kézzelfogható részleteinek hiánya miatt nem sok mindent akart elárulni. Hogy a településen mekkora a munkanélküliség, és hogy a közmunkások milyen területeken dolgozhatnának, nem mondta meg, csak annyit, örülünk a programnak.

közmunka D ATI20110422034

Azt azért hozzátette, Gyöngyösorosziban rengetek ember szakképzetlen, és sokan legfeljebb csak nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. Arra a kérdésre, hogy az eddig segélyből élők mekkora hányadát lehet a közmunkára bírni, a polgármester úgy látja, nem fogja mindenki „nagy elánnal fogadni”, de lát némi hajlandóságot arra, hogy 8 órás munkára lehessen fogni a munkanélkülieket.

A közmunkaprogram részleteivel kapcsolatban múlt héten megkerestük a Belügyminisztériumot is, kérdéseinkre a válaszokat azonban csak a jövő hétre ígérték.