Leállt a Mátrai Erőmű két blokkja

2011.07.20. 12:49 Módosítva: 2011.07.20. 14:21

Távvezetéki üzemzavar miatt automatikusan leállt szerda délelőtt a Mátrai Erőmű két blokkja – közölte Korcsog Béla, a társaság médiareferense.

A térségben kitört vihar ugyanis megrongálta a villamos vezetékeket és az erőmű nem tudta eljuttatni az áramot a felhasználókhoz. A közeli markazi tavon 10 óra 35 perckor 116 km/órás szelet mértek.

A hat lignittüzelésű és két gázturbinás blokk közül az I-es és a II-es, 100 megawatt teljesítményű blokk karbantartás miatt eleve nem működött, a 220-230 megawattos III-as, IV-es és V-ös blokkok üzemeltek. Utóbbiak közül a III-as és a IV-es blokk állt le, az azokhoz kapcsolódó gázturbinás áramtermelő egységekkel együtt.

A két blokk leállása nem okozott fennakadást Magyarország energiaellátsában. Tari Gábor, a villamosenergia-ipari rendszerirányító Mavir vezérigazgatója elmondta: az erőműtársaság két blokkjának leállását követő percben importból pótolták a kiesett mennyiséget, de 15 percen belül beindították az ilyen esetre létesített sajószögedi gyorsindítású erőművet, más erőművek teljesítményét pedig növelték.

A Mátrai Erőmű a Paksi Atomerőmű után az ország második legnagyobb energiatermelő cége.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Heves megyében – Eger, Gyöngyös és Heves térségében – száz riasztást kaptak a tűzoltók. A viharos szél fákat döntött ki, házak tetejét rongálta meg, senki sem sérült meg. A károkat később összesítik.