Nem tag nyerte az MTA-tagoknak kiírt pályázatot

2011.08.03. 10:21
A Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportok támogatására kiírt pályázatán az egyik csoport annak ellenére kapta meg a következő öt évre szóló kutatási támogatást, hogy a pályázati kiírásnak sem felelt meg. Szovák Kornél nem is pályázhatott volna, mert nem akadémiai tag és nincs meg a nagydoktori címe.

„Kutatócsoport-vezetőként az pályázhat, aki az MTA rendes vagy levelező tagja vagy az MTA doktora (illetve a tudomány doktora), és felsőoktatási intézménynél, közgyűjteményi intézménynél vagy egyéb, nem akadémiai költségvetési kutatóhelynél foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll” – szólt a kutatócsoportok ötéves támogatására kiírt pályázat kiírása.

Az Akadémia honlapja alapján azonban a pályázatot benyújtó Szovák Kornél, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense nem az Akadémia doktora, de a honlap keresője még tagként sem említi, nem is lehetne az, amíg nincs nagydoktorija. Jelenleg doktori eljárása folyamatban van. Ennek ellenére az MTA honlapján nyertes pályázóként szerepel.

A beérkezett 164 pályázatot anonim bírálók értékelték, egy 22 szakemberből álló zsűri rangsorolta és szakmai alapon támogatásra javasolták Szovák Kornél pályázatát. A szakértői testület döntését az MTA elnöke nem bírálta felül. A pályázatot az MTA befogadta, a nyertes pályázónak 2012. január elsejéig kell teljesíteni a pályázati feltételeket – mondták az Indexnek az MTA Kommunikációs Főosztályán.

Az MTA álláspontja szerint, ha Szovák Kornél 2011. végéig megszerzi nagydoktori címét, az Akadémia szerződést köt vele. Arra, hogy a pályázat elnyerése után ne kössenek szerződést, még nem volt példa, de valószínűleg ha erre kerülne sor, újra össze kellene hívni a zsűrit.

A pályázati kiírás szerint viszont az induláshoz - ahogy az cikkünk elején is szerepelt - két feltételt kell teljesíteni: a csoportvezetőnek egyrészt akadémiai tagnak vagy doktornak kell lennie, másrészt a megfelelő helyen kell alkalmazottnak lennie.  „Az alkalmazással kapcsolatos feltételt a pályázónak 2012. január 1-jétől kezdődően kell teljesítenie” – emeli ki a pályázati kiírás, vagyis ebben a tekintetben van türelmi idő. A szöveg szerint ez a türelem az akadémiai tagságra vagy doktori címre nem vonatkozik, valamelyik megléte tehát alapfeltétele a pályázat leadásának.

Szovák Kornélt ugyan elértük telefonon, de jelenleg szabadságon van, biciklitúrázik, így végül nem nyilatkozott az ügyről.

A kutatócsoportot korábban Maróth Miklós, az Akadémia jelenlegi alelnöke vezette – tudta meg az Index az Akadémia belső ügyeit jól ismerő dolgozótól. Maróth azért nem pályázhatott, mert a kiírás egy másik kritériuma, hogy a pályázó 2012. július 1-éig nem töltheti be a 68. életévét, de Maróth be fogja.

Az Akadémia intézeteinek összevonásakor a humán területet szűkítették legjobban és a kutatócsoport-támogatást is közülük kapták meg legkevesebben, a 64 pályázatból 14 volt sikeres.