Béla
4 °C
15 °C

Navracsics: 160-180 járás lesz

2011.08.05. 13:15 Módosítva: 2011.08.05. 13:15
A miniszterelnök elégedett a közigazgatási tárca egyéves munkájával és nem tervez a közeljövőben átalakításokat az apparátusban, így összegezte Navracsics Tibor a kormányfővel Alcsútdobozon folytatott négyszemközti találkozóján elhangzottakat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője elmondta, hogy Orbán Viktorral a következő fél év feladatairól is beszéltek. Így a belpolitikán kívül megvitatták az euróövezet, a világgazdaság és az egyre bizonytalanabbá váló nemzetközi környezet kapcsán felmerülő teendőket, amelyek adott esetben a közigazgatást is gyors reagálásra késztethetik a nemzetgazdaság, illetve a lakosság védelme érdekében, az esetleges kedvezőtlen nemzetközi fordulatokkal szemben.

Kitértek a romastratégiából adódó következő lépésekre, illetve a nemzetiségiekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel kapcsolatos kérdésekre is.

Az egyik legnagyobb soron lévő feladat a járások kialakítása. "A terv szerint augusztus végéig a faladatok sorrendjét terjeszti a tárca a kormány elé és ősszel szeretnénk megnyitni a járásokról szóló vitát, ami részben politikai, részben közigazgatási egyeztetést jelent" – mondta a miniszter.

A most körvonalazódó elképzelés alapján, valahol 160-180 körül alakul majd a járások száma, az egyéni választókerületek száma, amennyiben a vegyes rendszer megmarad, ennél kevesebb lesz. Jó lenne, ha a járási és a választókerületi határok valahogy egymásra épülnének – fejtette ki Navracsics.