Eltörölné az ajánlócédulákat az LMP

2011.08.08. 16:06

Az LMP a Fidesszel ellentétben megtartaná a kétfordulós vegyes rendszert, eltörölné az ajánlócédulákat, helyette a képviselők teljeskörű átvilágítását vezetné be, és szorgalmazzák a parlamenti küszöb 5 százalékról való leszállítását 3 százalékra, derült ki a párt hétfői sajtótájékoztatóján. A képviselők számát 245 főben jelölnék meg, de nem tartják elsőrendű kérdésnek a létszámcsökkentést. Ahogy Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes mondta, a parlament nem söralátét.

Arányosításként felállítanának 135 egyéni választókerületet, országos listán 25 kompenzációs listán 85 mandátumot osztanának. A választókerületek méretét szakbizottság határozná meg, élén a KSH elnökével, tagjai közt az OVB elnökével és az három MTA-s geológiai szaktekintéllyel.

Bevezetnék a női kvótát. Ha az országos és kompenzációs listán a két egymást követő jelölt azonos nemű, a soron következő helyen ellenkező nemű jelöltet kell állítani. A törvénytervezet tartalmazza a szimpátia szavazás elvét is, az országos listákon a szavazók feltüntethetnék a nekik legszimpatikusabb személyt, aki így előrébb kerülne.

A kisebbségek kérdésében lenne külön etnikai szavazat, amely nem lenne egyenértékű a fix képviselői mandátummal és nem tartozna hozzá bejutási küszöb. Az első kompenzációs mandátum megszerzéséhez fele annyi szavazat kellene, mint a többi pártok tekintetében.

A határon túli magyarok kérdésében a párt nem támogatja a nem magyarországi lakhellyel rendelkezők szavazati jogát.