Vadai ügyét 2087-ig titkosították

2011.08.11. 18:24
Az ügyészségen járt Vadai Ágnes, aki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az elnöke, de magánszemélyként tettek fel neki kérdéseket. Semmit nem árulhatott el arról, miről faggatták, de szerinte szégyenletes, ami történt.

Magánszemélyként és az idézéssel ellentétben nem az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként hallgatták meg Vadai Ágnest, az MSZP országgyűlési képviselőjét csütörtökön tanúként a Budapesti Katonai Ügyészségen.

A szocialista politikus a meghallgatását követően újságíróknak azt is elmondta, hogy az ügyről nem beszélhet, mert azt 2087-ig titkosították, de hozzátette: az a jelenlegi ismeretei szerint nem kapcsolódik az úgynevezett kémügyhöz.

Az eljárással összefüggésben még annyit mondott: szégyellje magát az, aki a Budapesti Katonai Ügyészséget ilyen helyzetbe hozta.

"Én úgy gondolom, nincs is ügy, ahogy kémügy sincs" - fogalmazott Vadai Ágnes. Az úgynevezett kémüggyel összefüggésben elmondta: megkapta a belügyminiszter levelét, amelyben Pintér Sándor arról tájékoztatta, hogy nem áll a módjában a titkosítást feloldani, mert az ügyben a katonai ügyészség az illetékes. A szocialista politikus szerint ugyanakkor a katonai ügyészség néhány hete azt a választ adta, nem ő a titokgazda. Így a kör bezárult - mondta Vadai Ágnes.

A Fővárosi Bíróság (FB) Katonai Tanácsa csütörtökön három hónappal meghosszabbította Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását. Ügyvédje, Molnár Lajos az MTI-nek nyilatkozva érthetetlennek nevezte a döntést, mivel ügyfelét bűnsegédként elkövetett kémkedéssel gyanúsítják. Ez pedig az ügyvéd szerint ugyanolyan "járulékos bűncselekmény", mint amivel Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét és Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját gyanúsítják, akikkel szemben a bíróság nem rendelt el kényszerintézkedést.
A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség Szilvásy Györgyöt kémkedéssel, Laborc Sándort bűnpártolással gyanúsítja.

Vadai Ágnes véleménye szerint "néhány ember összeült és kitalálta, hogy legyen akár a nyárra valami izgalmas történet".  Jogi végzettségére utalva megjegyezte, nem hallott még olyan ügyről, ahol nem tudni, kik nyomoztak, kik az eljáró ügyészek és "ki a minősítője a minősítésnek". A politikus reményét fejezte ki, hogy az adatvédelmi biztos az eljárását a bíróságon is folytatni fogja, és legalább a kémügy kapcsán kiderül: ki minősített és milyen alapon.

Azzal az üggyel összefüggésben, amelyben csütörtökön tanúként hallgatták meg, azt mondta: ebben az esetben is "átvett minősítés van", így nem tudni, ki a minősítő. Hozzátette: az alapján, amit a meghallgatáson hallott, nemhogy nyolcvan évre, de egy napra sem tartja indokoltnak a minősítést, és az egész ügyet szégyenletesnek nevezte. A titkosítás okát - mint mondta - nem kérdezte meg, az őt meghallgató ügyészek pedig maguktól nem közölték.

Arra az újságírói felvetésre, hogy előzőleg Gulyás József volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt hallgatták meg és szerinte egy új ügyről van szó, Vadai Ágnes úgy fogalmazott: ezzel az üggyel így, ebben a formában, nem találkozott, ezért mondja azt, hogy nincs összefüggésben a kémüggyel.

A politikus az őt faggató újságíróknak azokra a kérdésekre, hogy országgyűlési képviselői minőségében válaszolt-e a kérdésekre, illetve személyekről kérdezték-e, csak annyit mondott többször is: feltettek kérdéseket és azokra válaszolt. Ugyancsak újságírói kérdésre azt mondta: ha tudná, se mondaná meg, ki a gyanúsított.

Vadai Ágnest megelőzően Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság volt SZDSZ-es tagja újságíróknak azt mondta, szerinte ugyanabban az ügyben idézték tanúként, mint a szocialista politikust, és határozottan kijelentette: nem a kémügyről van szó. Megerősítette, hogy tanúkihallgatása korábbi bizottsági tagságával összefüggő.