Balesetveszélyesek az út menti keresztek

2011.08.16. 15:07 Módosítva: 2011.08.16. 15:08
Balesetveszély miatt nem lehet keresztet állítani, kegytárgyakat elhelyezni az autópályák mentén a balesetben elhunytak emlékére, de az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. minden, általa üzemeltetett sztrádán kialakított egy-egy kegyeleti helyet.

Az üzemeltető cég visszavonta korábbi engedélyét, így sem hozzátartozói, sem rendőr kollégái nem emlékezhetnek meg az M1-es autópályán egy éve motorbalesetben elhunyt főtörzsőrmesterről. A baleset helyszínénél állított keresztet lapértesülés szerint kihúzták a földből és elküldték az elhunyt rendőr édesanyjának munkahelyére.

Magyarországon szokássá vált a balesetek helyszínein koszorúkat, kereszteket, sírköveket kihelyezni, ez azonban illegális, hiszen erre engedélyt kellett volna kérniük a hozzátartozóknak az autópályát üzemeltető ÁAK Zrt.-től – mondta Béni Gyöngyi szóvivő.

Ősz óta a cég már kérésre sem ad engedélyt emléktárgyak elhelyezésére az autópályák mentén, mert az balesetveszélyes és az útfenntartást, így például a hóeltakarítást is akadályozza. Béni Gyöngyi hozzátette: ősszel összeszedték és az autópályát üzemeltető cég telephelyeire vitték az emléktárgyakat.

A cég minden, általa üzemeltetett autópályán kialakított egy-egy kegyeleti helyet. A pihenőhelyeken kopjafát állítottak és egy emléktáblát is elhelyeztek. Az emlékhelyek listája az Állami Autópálya Kezelő Zrt. honlapján található.

A főútvonalakat üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, hogy emléktáblák elhelyezésére a közutak mentén csak akkor ad engedélyt, ha az nem veszélyezteti a forgalom biztonságát, vagyis a kegyhely kellő távolságra van az úttól, illetve a közelében a biztonságos megállásra szolgáló hely is található.

A hatályos jogszabály szerint lehetőség van az út mentén illegálisan elhelyezett emléktárgyak begyűjtésére. Az üzemeltető cég azonban nem tervezi ezek kampányszerű eltávolítását. A Magyar Közút Zrt. ugyanakkor  felhívta a gyászolók figyelmét, hogy a nem megfelelően felállított építmények az úton közlekedőkre veszélyt jelenthetnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport