Schmitt Pál: Ez a nyitottság nem felvett allűr

2011.08.19. 07:26 Módosítva: 2011.08.19. 08:06

"Így biztosan nem mehet tovább. Meg kell óvni a természetet, az erőforrásainkat és a nemzet egységét" – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Az államfő annak örülne, ha az ötéves ciklusa végén úgy emlékeznének rá az emberek, hogy barátságos, a feladatok előtt alázatos és jó szándékú elnök volt.

"Amikor a magyarságot támadják, mindig figyelmeztetem a szomszédainkat, hogy mi nem a migráció révén kerültünk országaikba, hanem otthon vagyunk ezen a tájon. Ezt tudomásul kell venniük, s éppúgy ragaszkodunk a nyelvünkhöz és az identitásunkhoz a határokon túl is, mint a románok vagy a szlovákok" – felelte egy kérdésre.

Arra a felvetésre, hogy egyetlen egyszer sem élt törvénykezési vétójogával, azt válaszolta: nem szeretné összevetni a szerepét a korábbi elnökök szerepével, "hiszen ők egészen más történelmi helyzetben dolgoztak. Emellett az sem titok, hogy markáns pártkötődésű emberként, a Fidesz alelnökeként kerültem az elnöki székbe, és bár az alkotmánynak megfelelően felfüggesztettem párttagságomat, az értékrendemet, a kereszténységet, a nemzeti érzést és a konzervatív, polgári gondolatot természetesen nem adom fel" – tette hozzá.

Schmitt "az emberek elnökeként" olyan választási rendszert szeretne, amely kifejezi a népakaratot, épp ezért igazságos, a mindenkori többség győzelmét segíti elő, emellett lehetőséget teremt a stabil kormányzásra, és megszilárdítja a rendet.

Az újságírók szokatlannak nevezték, hogy egy köztársasági elnök leveti a távolságtartást, Schmitt Pál erre így felelt: "tanévet nyitni egy egyetemen, az olyan elnökies feladat, de ott maradni a diákokkal egy félórát, vagy elmenni egy mérkőzésre, és kimenni a drukkerek közé egy zacskó szotyival, az az én habitusom. A mai napig eljárok színházba, moziba, koncertekre a feleségemmel. Nem nagy elnöki szerepre készülök, de felfogom, hogy az első vagyok az egyenlők között. Ez a nyitottság nem felvett allűr, tulajdonképpen így éltem eddigi életem során".

A néhány hónapja indult országjárását azért csinálja, hogy "ebben az öt évben minden állampolgár érezze az ország elnökének személyes odafigyelését, törődését. Nem én találtam ki, hogy az emberek embere vagyok, de jó szívvel elfogadom ezt a szerepet".