Hoffmann: Petőfit tanítani kell

2011.08.23. 15:49
Kötelező kerettantervet, a pedagógusok tisztességes bérezését, munkájuk újraértelmezését, és az iskolák önkormányzati iskolák visszavételének lehetőségét is tartalmazzák az oktatási törvények munkaanyagai, amelyeket még az ősszel elfogadhat a Parlament.

Várhatóan a jövő héten kerül a kormány, majd ezután a Parlament elé az oktatási törvények tervezete, jelentette be Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

D ABA20110823014

A 2012. őszétől életbe lépő közoktatási törvény néhány elemét ismertető államtitkár a Nemzeti Tankönyvkiadó tanévnyitó konferenciáján elmondta, a törvénnyel az oktatásügy több problémáját is orvosolni kívánják. Kiemelte például, hogy a nevelési rendszert eddig piacként értelmezték, ők viszont közszolgálatnak, a tanárokat pedig felelős, szuverén embereknek tekintik. Az új oktatási koncepció (hivatalosan Nemzeti Köznevelési Rendszert szabályozó törvény) nagyobb teret kíván adni a nevelőmunkának is. A törvény kötelező kerettantervet határoz majd meg, azonban ezt az iskolák önállóan kiegészíthetik. Hoffmann szerint azért van szükség a kötelező tantervre, mert például sehol sincs leírva, hogy Petőfit tanítani kell.

Az önkormányzati törvény tervezete szerint az önkormányzati fenntartású iskolák állami irányítás alá kerülnek. Ehhez képest a köznevelésről szóló munkaanyagban az önkormányzatok bizonyos feltételek mellett (például állják a fenntartási, karbantartási költségeket) visszavehetik majd az iskolák fenntartásának jogát. Az államtitkár ugyan nem tudta megjósolni, hogy ezzel a lehetőséggel végül hány önkormányzat él majd, ám szeretné, ha sokan visszavennék, ugyanis „az a helyi közösséget szolgálná”. Hoffmann elmondta, nem volna helyes teljesen kivenni az önkormányzatok kezéből az iskolákat, de nem fordulhat elő, hogy másra költik el a tankönyvekre szánt pénzt.

Mindent megtesz

Az államtitkár tájékoztatása szerint 27, főleg Pest megyei önkormányzat mintegy 100 millió forintnyi tartozását nem egyenlítette ki a könyvterjesztőknek az ingyenes tankönyvek után. Hoffmann ugyan nem merte garantálni, hogy minden diák szeptember elsejéig megkapja a tankönyveit, de mint mondta, az ügy érdekében mindent megtesz. Hozzátette, a következő költségvetésben a tankönyvtámogatások címkézett tétel lesznek, azaz az összeget nem lehet majd másra fordítani.

A 2013. szeptemberétől életbe lépő, a köznevelési törvény részét képező pedagógus életpályamodellről az államtitkár annyit mondott, újraértelmezik a pedagógusok munkáját, olyan bérezést javasolnak, amiből az összes tanár tisztességesen meg tud élni, de szó sincs arról, hogy tanárok tízezreit bocsátanák el.