Wikileaks: újabb dokumentumok Magyarországról

2011.08.24. 23:39
A budapesti amerikai nagykövetségről keltezett, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen diplomáciai táviratot tett hozzáférhetővé a WikiLeaks szerdán.

A portál internetes oldalán szerda este 27 olyan diplomáciai sürgöny volt elérhető, amely a budapesti amerikai nagykövetségen készült.

Beszálltak volna a paksi bővítésbe

A 2006 és 2010 között készült táviratok egyike sem titkos, de van köztük négy bizalmas irat, de ezeket korábban a Spiegel Online-nal közösen már nyilvánosságra hozták. Az egyik 2010 január 22-én keltezett dokumentum arról ír, hogy Orbán a bemutatkozó nagykövetségi látogatásán közelgő győzelméről beszélt, és arról, hogy az MSZP talán meg is szűnik.

A portálon újonnan megjelent 23 irat viszont eddig nem volt ismert, többségük Magyarország Kubával, Törökországgal, Iránnal, Afganisztánnal, Oroszországgal kapcsolatos külpolitikájával, illetve az amerikai külpolitikára adott reagálásokkal foglalkozik.

Az egyik, 2008 decemberében kelt távirat a paksi atomerőmű bővítésének kérdését elemzi. Ebben a diplomaták azt fejtegetik, hogy az atomerőmű esetleges bővítése jó lehetőség lehet az ezzel foglalkozó amerikai cégeknek és szakembereknek, akik itthon kiöregedtek a szakmából.

A Wikileaks nemcsak magyar vonatkozású dokumentumokat hozott szerdán nyilvánosságra, hanem több mint ötvenezer diplomáciai iratot, amit ömlesztve, válogatás nélkül adtak közre.