Egységesítené a gárdákat a Jobbik

2011.08.28. 20:22

Egységesítené a különböző gárdaszervezeteket és mozgalmakat Vona Gábor, a Jobbik elnöke, egyben a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda alapítója. Vona vasárnap délután a XII. kerületi Turul-szobor előtti rendezvényen azt mondta: az egység megteremtése érdekében a következő hónapokban fel fogja keresni valamennyi gárdatagot.

A képviselő az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda tagjai, valamint jobbikos politikusok és szimpatizánsok előtt beszélt erről. A Magyar Gárda és a Rongyos Gárda megalakulása alkalmából rendezett megemlékezésen a pártelnök azt is mondta: a Jobbiknak és a gárdáknak testvéri szövetségben kell lenniük egymással, mert "a Jobbik nincs meg a gárda nélkül, és a gárda sincs meg a Jobbik nélkül".

A rendezvényen nagyjából ötszázan vettek részt, köztük Für Lajos, az Antall-kormány honvédelmi minisztere is. A csoport később a Farkasréti temetőben koszorúzást tartott az egykori Rongyos Gárda tagja, Vámossy Tibor síremlékénél.

Novák Előd, a párt képviselője bejelentette: a Jobbik új missziója, hogy helyreállítsák a Rongyos Gárda méltó megítélését, és hogy elérjék az 1919-ben alakult gárdáról való megemlékezés állami szintre emelését. Az I. világháború után alakult fegyveres csoport egyik célja a trianoni békeszerződés miatt elvesztett területek egy részének visszaszerzése volt.

A rendezvényen rendbontás és rendőri intézkedés nem történt.