Orbán: Magyarország a szuverenitásáért küzd

2011.08.29. 10:15

"Az euró válsága és hozzá kapcsolodó reálgazdasági válság a következő néhány évben sem múlik el, a következő nyolc-tíz évben támadások kereszttüzében marad az euró" - mondta hétfő reggel Orbán Viktor. A miniszterelnök Magyarország külföldön dolgozó nagyköveteinek tartott előadásán azt mondta, hogy Magyarország szuverenitása van veszélyben.

Úgy véli ugyanis, ha visszasodródik az ország a görög útra, akkor Magyarország jövőjét külföldiek, spekulánsok döntik majd el. Orbán jelezte, hogy a súlyosan eladósodott görögök már annak is örülhetnek, ha egyáltalán részt vehetenek a jövőjükről szóló vitákban.

Ezért mindent meg kell tenni, hogy a magyar államadósság csökkenjen, a költségvetési hiány 3 százalék alatt maradjon és a növekedés meginduljon. Hogy ez kemény menet lesz, arra azzal utalt, hogy jelezte: most nem az lesz a kérdés, hogy melyik költségvetési kiadásból csípjünk le két vagy három százalékot, hanem az, hogy melyik területről vonuljon ki teljesen az állam.

Orbán érzi, hogy Magyarország befolyása és ereje meggyengült, a csehek, szlovákok és lengyelek is leelőztek minket. Ugyanakkor örül, hogy a tavaly még sokat támadott, nem ortodox magyar megoldások - nyugdíjreform, különadók stb. - kezdenek az európai mainstream politikába is bekerülni.