Embertelen körülmények a pécsi idegklinikán

2011.08.31. 12:25
A Pécsi Tudományegyetem klinikája több milliárd forintos tartozást halmozott fel, ezért a felújítási munkálatok nehézségekbe ütköznek. A műtők és betegszobák klímái sok helyen nem működnek, így hőségriadó idején majdnem 40 fokos melegben kénytelenek a sebészek műteni, a betegek gyógyulni.

A Pécsi Idegsebészeti Klinikán évek óta nem múködnek rendesen a klímaberendezések Dr. Dóczi Tamás, a klinika igazgatója szerint, a múlt pénteki hőségben 38 fokban, 80 százalékos páratartalom mellett kellett többórás műtéteket végrehajtania az intézmény sebészeinek, derül ki a Dunántúli Napló cikkéből. Ilyen körülmények között a steril ellátás is veszélyben van.

Idén júniusban a Klinikai Központtól kértek segítséget, majd az egyetem vezetőivel is tárgyaltak az ügyben nem egészen egy hónapja.

A professzor a lapnak azt is hozzátette, hogy az említett napon négy, embert próbálóan komoly, többórás műtétjük volt. A körülmények ellenére előfordul, hogy Újvidékről is érkeznek hozzájuk speciális műtétet igénylő betegek, ráadásul a napokban egy olyan csecsemőn hajtottak végre életmentő agyműtétet, akiről már a szülés előtt tudni lehetett, hogy a beavatkozás nélkül nem marad életben.

A 400 ágyas klinika rekonstrukciója miatt az egyetemi orvosok és a személyzet kétharmada kénytelen nem megfelelő körülmények között dolgozni, nyilatkozta a Dunántúli Napló megkeresésére dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója. A Rét utcai neurológiai tömb felújítása minumum százmilliós beruházás lenne, valószínűleg az említett műtők és betegszobák klímái is ebbe a körbe tartoznak. Az épület tetőzetéről a cserepek is potyognak.

A szakemberek állandó karbantartással próbálnak javítani a körülményeken: a műtők ablakaira hővédő fóliát raknak, és a klíma kapacitásának növelésére is árajánlatot kértek, de az eljárás időbe telik. Végleges megoldás azonban csak a klinika teljes rekonstrukciója után várható Kollár jelenlegi ismeretei szerint.

Adósságtengerben úszik az egyetem

Dr. Kollár Lajos közölte, hogy a szemészeti, az urológiai, a fül-orr-gégészeti műtök hasonlóan rossz állapotban vannak, de nincs értelme felújításuknak. Rövidesen a Rákóczi út tömbbe költöztetik át őket. A beruházás ideje alatt több osztály is átmeneti helyen van, gyakran zsúfolásig telve, ezért a betegek elnézését is kéri az ott dolgozókön kívül.

A panaszok egyértelműen jogosak, de azt muszáj megjegyezni, hogy a pécsi klinika a legeladósodottabb a hazai egészségügyi intézmények közül - mondta az egyetem gazdasági főigazgatója. Krutki Józsefné a lapnak jelezte, hogy tartozásuk jelenleg 7,9 milliárd forint.