Sukorós napok jönnek Gyurcsányra és Bajnaira

2011.08.31. 07:13
Csütörtökön délután nézi meg a Sukoró-üggyel kapcsolatos gyanúsításának ügyészségi iratait Gyurcsány Ferenc, de nem vesz részt az ügyét tárgyaló mentelmi bizottság ülésén. A Népszava szerint Sukoró-ügyben szerdán és csütörtökön ismét kihallgatja az ügyészség Bajnai Gordont.

A Legfőbb Ügyészség által megküldött terjedelmes anyag Gyurcsány Ferenc volt kormányfőre nem vonatkozó részeket is tartalmaz; így például a Sukoró-ügy korábbi polgári peres eljárásainak jegyzőkönyveit. Másolat azonban nem készíthető az iratokról, ahogyan magával sem viheti azokat a volt miniszterelnök. Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke a Népszavát arról tájékoztatta: Gyurcsány egyedül mehet be a terembe, ügyvédje sem tarthat vele, de "annyi ideje lesz a tanulmányozásra, amennyit akar".

A hivatali visszaéléssel gyanúsított volt kormányfő ügyét várhatóan szeptember 6-án tárgyalja majd a mentelmi bizottság. A Népszava úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc nem fog megjelenni az ülésen. A parlament már őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én dönthet Gyurcsányról, aki - a napilap értesülése szerint - ezt követően napirend után felszólal a parlamentben; vélhetően a kormány munkáját illetve mentelmi ügyét is értékeli majd.

A Népszava arról is beszámolt, hogy szerdán és csütörtökön ismét kihallgatja Bajnai Gordon volt miniszterelnököt a Sukoróra tervezett beruházással kapcsolatos, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség.

Bajnait - aki maga is vizsgálatot kért korábban a telekcsere miatt - idén márciusban egyszer már kihallgatták, és egy 2008. május 26-án a Parlament Nándorfehérvári termében tartott egyeztetésről kérdezték, amelyen Gyurcsány és Bajnai mellett a befektetők - többek között Joav Blum és Fred H. Langhammer - vettek részt.