Csak három egyetemre lehetne jelentkezni 2014-től

2011.09.08. 08:51
Míg ma a felvételizők korlátlan számú egyetemre vagy főiskolára adhatják be jelentkezésüket, az új felsőoktatási törvény koncepciója szerint 2013-tól, legkésőbb 2014-től már csak három helyet jelölhetnek meg. Átalakulna a finanszírozás, és fokozatosan csökkennének az államilag támogatott felvételi keretszámok is. Az Új Széchenyi Tervben 285 milliárd forint lesz beruházásokra, fejlesztésekre.

Új felsőoktatási törvény koncepciója szerint az államilag finanszírozott képzéseknél új elemként ismét bevezetnék a jelentkezők egy részének szóbeli meghallgatását. Ez a vizsga már nem az érettségin írásban és szóban bizonyított tárgyi tudást vizsgálná, hanem az alapműveltség, a motiváció, a pályakép, a választott szakterület iránti fogékonyságot és érdeklődést.

A meghallgatás követelményeit, értékelési kritériumait és eljárási rendjét az azonos szakon képzést folytató felsőoktatási intézmények közösen határoznák meg és hoznák nyilvánosságra. A javaslat lehetőséget ad arra, hogy a szóbeli felvételi vizsgát csak az adott intézménybe, szakra jelentkezők egy részének szervezze az intézmény, a kiemelkedő ponteredményt elérő jelentkezők mentsséget kapnának a meghallgatás alól.

A meghallgatás megszervezése miatt módosítani kell a felvételi jelentkezésekre vonatkozó szabályozást is, a jelenleg még korlátlan számú jelentkezés egy felvételi eljárásban legfeljebb három jelentkezésre módosul. Az új felvételi eljárás az érettségi vizsgaszabályzat módosulásával egy időben, legkorábban 2013-ban, reálisan 2014-ben kezdődhet.

Nem többletpontokkal segítenék a hátrányos helyzetűeket

A hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, vagy gyermekük gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon lévők, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezőknek külön keretszámot biztosítanának a jelenlegi többletpontok helyett. A koncepció szerint el kell majd bocsátani azt az állami ösztöndíjjal támogatott vagy önköltséges hallgatót, aki a szak képzési és kimeneti követelményeiben meghatározott képzési idő másfélszerese alatt nem szerzett végbizonyítványt.

A javaslatban szerpel az is, hogy a költségtérítéses képzésre járó anyagilag rászoruló, tehetséges hallgatók közösségi, egyházi, alapítványi, a gazdasági és pénzügyi élet szereplői által alapított ösztöndíjakat kaphatnak, amelyekből részben vagy egészében fedezni tudják tanulmányaik költségét, vagy a Diákhitel II. programban kölcsönt vehetnek fel.

Több külföldi hallgatót hoznának Magyarországra

A koncepció fontosnak tartja a külföldi hallgatók önköltséges képzésének bővítését a magyar felsőoktatűási intézményekben. Az önköltség díjának bevételét az egyetem saját képzési, kutatási céljaira és a magyar hallgatók külföldi tanulmányainak támogatására fordíthatja.

A hallgatói mobilitás erősítése céljából támogatnák a magyar hallgatók külföldi részidős tanulmányait: 2020-ra az államilag támogatott képzésben részt vevők legalább 20 százaléka vehet részt legalább 1-3 hónapos ösztöndíjas részképzésen.

40 ezerről 30 ezerre csökkenen a keretszám

A finanszírozás alapelveként rögzítik, hogy az állam a hallgatót illetve a támogatott szakképesítés megszerzését, és nem az intézményt támogatja. Egy "voucher" rendszer bevezetését nem látják megalapozottnak, sem indokoltnak, mivel ez a fővárosi egyetemeket erősítené, a vidékieket kiüresítené.

A javaslat az elkövetkező évekre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) javaslatának megfelelően 2012-ben 40 ezres, 2013-ben 35 ezres, 2014-ben 30 ezres felvételi létszámmal számol. A finanszírozás szempontjából a várható létszámok és a képzési támogatás követné a képzési szinteket és a finanszírozási szakcsoportokat. A jelenlegi 50 százalékos képzési támogatás, 25 százalékos tudományos és 25 százalékos fenntartói normatíva elosztást tartalmazó finanszírozási szerkezethez képest a 70 százalékos fenntartói, a 15 százalékos képzési és a 15 százalékos  tudományos célú támogatás elosztást tartalmazó finanszírozási modell váltaná fel.

A javasolt intézményrendszer átalakítás 2014-ig fokozatosan éreztetné finanszírozási hatását. A felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása a jövő évben 189,3 milliárd lenne a jelenlegi források alapján, ugyanakkor feltüntet a javaslat egy csökkentett számot is, ami 177 milliárd lenne 2012-ben, míg 2013-ban 160 milliárd, 2014-ben 153 milliárddal gazdálkodhatnának a felsőoktatási intézmények. Az is rögzíti ugyanakkor, hogy 2012. szeptember 1-jével megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere, s az Új Széchenyi Terv 285 milliárd forintnyi forrást tartalmaz oktatással kapcsolatos beruházásokra, fejlesztésekre és felújításokra.