A magányos melegek adhatnak vért Angliában

2011.09.09. 10:56 Módosítva: 2011.09.09. 11:03
Mostantól adhat vért az a meleg, akinek egy évig nem volt szexuális kapcsolata. Nálunk az orvos dönt, hogy a homoszexuális férfiak közül ki számít veszélyeztetettnek.

Lazítottak a véradás szabályain Nagy-Britanniában, ahol eddig egyáltalán nem adhattak vért homoszexuálisok, írta a Guardian. A megkötést még a nyolcvanas évek AIDS-pánikja idején tették, mivel a betegséget a meleg közösséggel azonosították. A homoszexuálisok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az intravénás droghasználók vagy szexmunkások. A szigorú tiltás a véradással foglalkozó angol szervezet, a Sabto szerint ugyanakkor már nem indokolt.

A november 7-én életbe lépő enyhítés mindazonáltal így is ellentmondásos marad: az ország egészségügyi minisztere által jóváhagyott szabályozás szerint mostantól azok a melegek adhatnak vért, akik az utóbbi egy évben nem létesítettek szexuális kapcsolatot másik férfival.

A melegjogi szervezetek üdvözölték a lazítást, de megemlítették, hogy a nemi kapcsolat egyéves limitje így is túlzó és nehezen igazolható.

A promiszkuitás lehet probléma

A véradás szabályai Magyarországon kevésbé kirekesztők. A véradásra jelentkezőnek egy kérdőívet kell kitölteni, amely rákérdez többek közt arra is: Volt-e fertőzés átvitele szempontjából kockázatos nemi kapcsolata? A mellékelt tájékoztató szerint ezek közé kell sorolni a férfiak közötti nemi kapcsolatot is.

A Vöröskeresztnél elmondták, hogy pozitív válasz esetén sem automatikus az elutasítás, a döntés a véradást vezető orvostól függ. A Vöröskereszt illetékese úgy vélte, ha nincs szó gyakori partnerváltogatásról, akkor a véradásnak nincs akadálya.
Magyarországon a börtönökben nem engedik a véradást, de ezt a szabályt is az EU-szabályok miatt léptették életbe.

Az ok, hogy a tapasztalatok szerint a börtönökben nagyobb a hepatitiszfertőzés, és így sok vért kell megsemmisíteni. Nem tartják továbbá biztosíthatónak, hogy a rabok saját elhatározásukból vesznek részt véradásban.