Schmitt a kitüntetések visszavonhatóságát akarja

2011.09.14. 16:51

Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben felkérte, hogy úgy alkossák meg a kitüntetésekről szóló sarkalatos törvényt, hogy a díjak visszavonhatók legyenek.

Schmitt nem tér ki konkrét esetre, de minden bizonnyal Kertész Ákos Kossuth-díjas író közelmúltban írt cikke motiválta a levél megírására. Kertész azt írta, hogy a "magyar genetikusan alattvaló". Azóta a kormány jelezte, hogy Kertész méltatlan Kossuth-díjára, később pedig az író visszavonta a kritizált mondatát.

Schmitt szerint "...az állami kitüntetés azt a kötelezettséget rója a kitüntetettre, hogy további életvitele, tevékenysége és munkássága is példaértékű legyen a magyar nemzet számára. Az állami kitüntetésre az válik érdemtelenné, és kitüntetését vissza kell vonni, akinek magatartása hazánk és nemzetünk alkotmányos értékrendjét megsérti."

Schmitt ugyan új kezdeményezésként javasolja a díjak visszavonhatóságát, de ilyenre már volt példa: Nagy Gábor, a kazincbarcikai Borsodi Kooperáció vezérigazgatója 1952-ben a barnaszén-elgázosítás új technológiájáért kapta meg a kitüntetést, amelyet 1953 decemberben visszavettek tőle, mert kiderült, a technológia licencét az NSZK-ból lopta.