Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félrevezette a nyilvánosságot a katolikus püspökség

2011.09.15. 14:39
Valótlan állításokkal próbálta eltitkolni az egyik vezetőjét érintő negatív információkat a Pécsi Egyházmegye. A pécsi Egyházfórum tavaly ősszel írta meg, hogy egy vatikáni vizsgálat miatt szexuális visszaélések gyanújával mentették fel a püspökség gazdasági igazgatója. A több hivatalban lévő főpapot is érintő ügyben az egyházmegye sajtóközleményben tagadta, hogy volt ilyen vizsgálat. Szerdán Wolf Gyula bírósági tárgyalásán kiderült, mégis volt vizsgálat.

Letagadta a pécsi püspökség, hogy 2010-ben a Szentszék nyomására távolították el állásából 20 éves munkaviszony után az egyházmegye gazdasági igazgatóját. Az akkor még Mayer Mihály püspök által vezetett egyházmegye félrevezető híradásával próbálta eltussolni a kellemetlen ügyet, amely később a hazai katolikus egyház eddigi legnagyobb botrányához, és a püspök lemondásához vezetett.

A Wildmann János nevével fémjelzett pécsi Egyházfórum folyóirat tavaly ősszel jelentette be, hogy tudomásuk szerint felmentették a püspökség két vezető beosztású alkalmazottját, a gazdasági igazgatót és a püspöki iroda vezetőjét. „Az elmúlt évben a Szentszék gazdasági és szexuális visszaélések gyanúja miatt folytatott vizsgálatot a püspökség vezetése ellen. Wolf Gyula, gazdasági igazgató menesztése minden bizonnyal ennek a vizsgálatnak az eredménye".

Wildmann azt is elárulta, hogy egy vizsgálatot már ő is kezdeményezett, de azt még Ternyák Csaba érseknek sikerült megtorpedóznia. "Az Egyházfórum folyóirat főszerkesztőjeként még 2006-ban fordultam Ternyák Csaba érsekhez, hogy a vatikáni Papi Kongregáció titkáraként kérjen vizsgálatot a pécsi egyházmegye vezetősége ellen felmerült vádakkal kapcsolatban, amelyek között gazdasági és szexuális visszaélések, többek közt egy pedofilia gyanújába került pap ügyének eltussolása is szerepelt. Ternyák érsek a kérésnek nem tett eleget, viszont tájékoztatta a pécsi püspökség érintett vezetőit a hozzá érkezett levélről és a levélíró személyéről.”

Az Egyházfórum állításaira reagálva adott ki MTI-közleményt a pécsi püspökség. Ebben azt állították, hogy a „Szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az Egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye”, Wolfot saját kérésére „egészségi állapota miatt” mentették fel.

A püspökség számára az ügy szerdán vett újabb kellemetlen fordulatot. Wolf Gyula ugyanis felmentése miatt – katolikus papként az országban eddig példátlan módon – munkaügyi pert indított korábbi munkáltatója, a katolikus egyház ellen. A bama.hu tudósítása szerint a korábban bruttó 470 ezer forintos keresettel rendelkező Wolf Gyula azt kérte, a bíróság állapítsa meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követel volt munkaadójától, munkaviszonyának helyreállítását ellenben nem kérte.

A tárgyaláson előkerült az a levél is, amely Wolf kirúgásához vezetett. A német nyelvű irat 2010 júliusában érkezett Rómából, és arra utasította Mayer püspököt, hogy minden tisztségéből mentse fel Wolfot, mert a feladatok ellátására alkalmatlan.