Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Félrevezette a nyilvánosságot a katolikus püspökség

2011.09.15. 14:39
Valótlan állításokkal próbálta eltitkolni az egyik vezetőjét érintő negatív információkat a Pécsi Egyházmegye. A pécsi Egyházfórum tavaly ősszel írta meg, hogy egy vatikáni vizsgálat miatt szexuális visszaélések gyanújával mentették fel a püspökség gazdasági igazgatója. A több hivatalban lévő főpapot is érintő ügyben az egyházmegye sajtóközleményben tagadta, hogy volt ilyen vizsgálat. Szerdán Wolf Gyula bírósági tárgyalásán kiderült, mégis volt vizsgálat.

Letagadta a pécsi püspökség, hogy 2010-ben a Szentszék nyomására távolították el állásából 20 éves munkaviszony után az egyházmegye gazdasági igazgatóját. Az akkor még Mayer Mihály püspök által vezetett egyházmegye félrevezető híradásával próbálta eltussolni a kellemetlen ügyet, amely később a hazai katolikus egyház eddigi legnagyobb botrányához, és a püspök lemondásához vezetett.

A Wildmann János nevével fémjelzett pécsi Egyházfórum folyóirat tavaly ősszel jelentette be, hogy tudomásuk szerint felmentették a püspökség két vezető beosztású alkalmazottját, a gazdasági igazgatót és a püspöki iroda vezetőjét. „Az elmúlt évben a Szentszék gazdasági és szexuális visszaélések gyanúja miatt folytatott vizsgálatot a püspökség vezetése ellen. Wolf Gyula, gazdasági igazgató menesztése minden bizonnyal ennek a vizsgálatnak az eredménye".

Wildmann azt is elárulta, hogy egy vizsgálatot már ő is kezdeményezett, de azt még Ternyák Csaba érseknek sikerült megtorpedóznia. "Az Egyházfórum folyóirat főszerkesztőjeként még 2006-ban fordultam Ternyák Csaba érsekhez, hogy a vatikáni Papi Kongregáció titkáraként kérjen vizsgálatot a pécsi egyházmegye vezetősége ellen felmerült vádakkal kapcsolatban, amelyek között gazdasági és szexuális visszaélések, többek közt egy pedofilia gyanújába került pap ügyének eltussolása is szerepelt. Ternyák érsek a kérésnek nem tett eleget, viszont tájékoztatta a pécsi püspökség érintett vezetőit a hozzá érkezett levélről és a levélíró személyéről.”

Az Egyházfórum állításaira reagálva adott ki MTI-közleményt a pécsi püspökség. Ebben azt állították, hogy a „Szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az Egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye”, Wolfot saját kérésére „egészségi állapota miatt” mentették fel.

A püspökség számára az ügy szerdán vett újabb kellemetlen fordulatot. Wolf Gyula ugyanis felmentése miatt – katolikus papként az országban eddig példátlan módon – munkaügyi pert indított korábbi munkáltatója, a katolikus egyház ellen. A bama.hu tudósítása szerint a korábban bruttó 470 ezer forintos keresettel rendelkező Wolf Gyula azt kérte, a bíróság állapítsa meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követel volt munkaadójától, munkaviszonyának helyreállítását ellenben nem kérte.

A tárgyaláson előkerült az a levél is, amely Wolf kirúgásához vezetett. A német nyelvű irat 2010 júliusában érkezett Rómából, és arra utasította Mayer püspököt, hogy minden tisztségéből mentse fel Wolfot, mert a feladatok ellátására alkalmatlan.