2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Államtitkári bér a bizottsági elnököknek

2011.09.21. 15:11
Hosszabb hibernálás után újra előkerült a képviselői fizetések újraszabályozásáról szóló Lázár János-javaslat. A honatyák állítólag néhány héten belül dönthetnek a köreikben egyébként nem túl népszerű tervezetről. Ha megszavazzák, az egyelőre még bizonytalan hatályba lépés után megszűnik a trükközés a fizetéskiegészítésekkel.

Néhány héten belül a parlament elé kerülhet az a Fidesz-javaslat, amely átírja a képviselői juttatások szabályozását. A Magyar Hírlap információi szerint a Lázár János frakcióvezető nevével fémjelzett tervezet bruttó hatszázezer forintban határozza meg a képviselők alapbérét.

A tervezetet több mint fél éve pihentették. Lázárék eredetileg az év elején álltak neki a szabályok átírásának, miután több kormánypárti képviselőről is kiderült, szabálytalanul vette fel a költségtérítését. A Fidesz frakcióvezetője pénteken hozza nyilvánosságra a részleteket, addig azonban további egyeztetések lesznek az ügyben.

A Lázár által kezdeményezett és Orbán Viktor által támogatott egyéni indítvány lényegében megszünteti az alapfizetés mellé járó pénzbeli kiegészítéseket.

Az Index információi szerint a jövedelmek újraszabályozásáról három hónapja már lezajlott egy komolyabb vita a Fidesz-frakcióban. A nyári szünet előtti polemizálás során kiderült, egyes képviselők azt hitték, hogy a javaslat bevezetése után teljesen megszűnnek a képviselőknek járó juttatások. Sok vidéki honatya pedig még mindig fizetéskiegészítésként tekint a pótlékokra. A hvg.hu korábban azt írta, a nézeteltérések miatt Lázár márciusi indítványa, sőt egy azóta kidolgozott új koncepció sem kapta meg a képviselőcsoport támogatását, ezért a kormány június 15-én benyújtott törvényalkotási programjából ki is maradt döntés beütemezése.

A képviselőknek eddig választókerületi pótlék gyanánt benzinpénzt fizetett az országgyűlés akkor is, ha megspórolva a kiadások jelentős részét egy autóban utaztak a fővárosba. Ezt a visszaélési formát szüntetné meg, hogy a képviselők át nem ruházható benzinkártyát kapnak a pénzben kifizetett átalány helyett.

A javaslat szerint megszűnik a lakhatási támogatás is. A vidéki képviselők a budapesti szállásuk lakbérét nem pénzbeli juttatásként kapnák, hanem az országgyűlés által vásárolt lakásokat használhatnák.

Lázárék javaslata a bizottsági tagságok keresetnövelő halmozását is megakadályozná. Az elképzelés szerint minden képviselő egy bizottsági helyért kapna pénzt. Magasabb fizetés csak a bizottsági elnököknek járna, ők államtitkári besorolásnak megfelelő díjazásban részesülnének.