Fix tarifáért és több drosztért demonstráltak a taxisok

2011.09.21. 17:58

Demonstrációt szervezett a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TGFSZ) szerda délután a Felvonulási téren. A rendezvény elején Fárbás Tibor TGFSZ alelnök- szóvivő ismertette a követeléseiket. A taxisok hatóságilag rögzített ár (fix tarifa) bevezetését, létszámszabályozást és a taxiállomások helyzetének rendezését akarják.

01
Fotó: Huszti István

Utána Farkas Zsolt a TGFSZ elnöke elmondta: egyedül a Budapest Taxi vezetője nem támogatta a fix tarifa bevezetését a piaci versenyre hivatkozva, pedig a mostani rendszer csak az utasoknak kedvez, de nekik is csak rövid távon.

A létszámszabályozással és taxiállomásokkal kapcsolatban Farkas azt mondta, hogy ebben sem jutottak megállapodásra a fővárossal, és nonszensz állapot, hogy a közel hatezer taxisra csak 1400 férőhely jut a városban. Mindenesetre a főváros ígéretet tett 500 újabb férőhely kialakítására.

A követelések után Farkas beszélt a további módosító szabályozásokról, amelyeket a főváros tervez. A taxisoknak 2012-től kötelező igazolást kell arról bemutatni, hogy nincsen köztartozásuk, és ezt minden műszaki vizsga mellé fel kell mutatni. 2013-tól csak a tíz évnél fiatalabb Euro 3-as motorral felszerelt taxikkal lehet majd közlekedni, amelyek tengelytávja minimum 2500 mm, csomagtere pedig 430 literes. Ezenkívül kell majd az autókba kártyaleolvasó és GPS. Farkas szerint először meg kellene teremteni a fennmaradáshoz és tisztességes munkához szükséges feltételeket és csak ezek után várhatók el az efféle szigorítások.

04

A szervezet meghívta rendezvényre Dr. Komáromi Endrét a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki poltikai felhatalmazás hiányában visszautasította a részvételt. Komáromi közleményt adott ki szeptember 20-án, amelyben azt írta, hogy a szakmai kérdésekre alakult fórum tárgyalásai átmenetileg lezárultak, a létszámkorlátozás bevezetése pedig alkotmányellenes, így azt a főváros adminisztratív módon nem fogja szabályozni.

A taxis érdekképviseletek 2011. június 8-án felvonulással egybekötött demonstrációt tartottak, ahol a demonstrációt szervező Országos Taxis Szövetség és a Taxis Fuvarszervező Társaságok Szövetsége 72 órán belül az egyeztetések megkezdését, a Budapest Airport Zrt.-vel folytatott tárgyalásokhoz közvetítő személy kijelölését, és átfogó budapesti taxis reformot követeltek.

03

A demonstrációt a TGFSZ nem támogatta, hanem nyílt levélben fordultak Tarlós István főpolgármesterhez, amelyben a budapesti taxis létszám radikális csökkentését (6000-ről 4000-re), és hatóságilag rögzített  600 Ft alap, 280 Ft/km és 100 Ft/perc ár bevezetését követelték.

Fárbás Tibor az TGFSZ alelnök- szóvivője elmondta az Indexnek, nem akarnak tovább tárgyalni, viszont élni fognak az alkotmányos jogaikkal és demonstrálnak tovább”.