Medián: Orbán még sosem volt ilyen népszerűtlen

2011.09.21. 20:55

Választói rekordpasszivitás, a Jobbik erősödése és Orbán Viktor népszerűségvesztése – ez olvasható ki a legfrissebb Medián-felmérésből, amelyet a hvg.hu ismertetett.

Ha mostanában választást tartanának, a jogosultak mindössze 40 százaléka járulna az urnákhoz. A részvételi hajlandóság már lassan egy éve 50 százalék alatt alakul, de a mostanihoz fogható passzivitást 1991 vége óta nem mért a Medián.

A választások után mért 50 százaléknyi kormánypárti tömeg mostanra 31 százalékosra apadt, ez pedig a Fidesz számára az utóbbi hat év leggyengébb eredménye.

A csalódottság legkomolyabb jele mindenképpen a kisebb parlamenti pártok, különösen a Jobbik megerősödése. A radikális pártnak jelenleg ugyanakkora a támogatottsága, mint az MSZP-é: a választókorú népesség 12-12 százalékát, a választani tudó biztos szavazók 20-20 százalékát tudhatják maguk mögött.

Július óta kisebb-nagyobb mértékben minden vezető kormánypárti politikus veszített a támogatottságából. A legnagyobb (7 százalékpontos) zuhanás Matolcsy György nevéhez fűződik.

Orbán Viktor népszerűsége 40 százalék alá esett. Szeptember elején mért 38 százalékos kedveltsége történelmi mélypont, hiszen az eddig valaha mért legalacsonyabb támogatottsága (1999 decemberében) 41 százalékos volt. Az egész magyar politikai elit megítélését jellemzi, hogy a miniszterelnök még így is vezeti a népszerűségi rangsort.

Az emberek romló hangulatát az is jelzi, hogy immár a kétharmadot is meghaladja azok aránya, akik úgy érzik, az országban rossz irányba mennek a dolgok (69 százalék) – olvasható a lapban.