Pest megye nagy bajban van

2011.09.26. 07:04 Módosítva: 2011.09.26. 07:06

A Pest megyei önkormányzat hivatalosan ugyan nem jelentett csődöt, de valójában fizetésképtelenné vált, írja a Népszabadság.

Szűcs Lajos, az önkormányzat elnöke elmondta, úgy néz ki, hogy rövid időn belül valamennyi partnerükkel, köztük a gázszolgáltatóval is sikerül megállapodást kötniük. "Egyetlen diák sem fog fázni" – tette hozzá.

A ki nem egyenlített számlák miatt már tavasszal bedobta a törülközőt a közétkeztetést végző cég, nemrég pedig a középiskolák egy részében kikapcsolták a gázt. Augusztusban nem sikerült biztosítani a lakás- és gyermekotthonok napi működéséhez szükséges forrásokat, nem tudták kifizetni időben a nevelőszülői díjakat.

Számos megyei fenntartású intézményben kikapcsolták a telefont, néhol az internetet is. Iskolakezdéskor gond volt az ingyenes tankönyvekkel is, csak többhetes csúszással jutottak el a diákokhoz.

Pest megyében 2006 óta különböző intézkedések hatására 14,9 milliárd forinttal csökkent az állami támogatás, negyedére estek vissza az illetékbevételek, így az idei büdzsét – 34 milliárdos főösszeg mellett – már 8,1 milliárd forintos hiánnyal fogadta el a közgyűlés.

A totális csődöt az önkormányzati rendszer átalakításáról szóló hírek felröppenése akadályozta meg. Szűcs Lajos a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökeként már január óta részt vesz az új önkormányzati törvény előkészítésében, így elsők között értesült arról a kormányzati szándékról, miszerint januárban a megyei intézmények átkerülnek az állam fenntartásába.