Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Gyorsabban juthatnak a pénzükhöz a vállalkozások

2011.10.08. 10:04

A bírósági végrehajtási eljárások gyorsítását és hatékonyabbá tételét célozza a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) a vonatkozó jogszabályok módosítására elkészített tervezete, amelytől a tárca azt reméli, hogy a jövőben a vállalkozások és más hitelezők gyorsabban és biztosabban juthatnak az adóssal szemben fennálló követelésükhöz.

A kormányzati portálon közzétett dokumentum kitér arra, hogy az elmúlt években a gazdasági-pénzügyi válság, valamint a lakosság és a vállalkozások körében felhalmozódott adósságállomány miatt jelentősen megnőtt a bírósági végrehajtási ügyek száma, ezért fontos a Széll Kálmán Tervben is megfogalmazott cél, hogy az eljárások gyorsabbak és eredményesebbek legyenek.

A KIM-nek a bírósági végrehajtással kapcsolatos és egyéb igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló tervezete módosítja a bírósági végrehajtási eljárási határidőkre, az eljárási folyamatra, a végrehajtási értékesítésekre és végrehajtási költségekre vonatkozó törvényi szabályokat - olvasható a kormany.hu-n.

A tárca szerint a végrehajtási eljárások gyorsításából, hatékonyságának növeléséből eredő megtakarítással a vállalkozások és más hitelezők gyorsabban és biztosabban juthatnak az adóssal szemben fennálló követelésükhöz. Az adósok számára - írják - elsősorban az eljárások ésszerűsítése, költséghatékonyabbá tétele jelent könnyebbséget, valamint összességében kisebb vagyonvesztést szenvednek el a behajtási hatékonyság növelésével és a magasabb árverési vételárak elérésével.

A tervezet elfogadásával csökkennek a bíróságok végrehajtással kapcsolatos feladatai, többek között az alaptalan végrehajtási kifogások előterjesztésének megelőzésére szolgáló szabályozás lép életbe, megszűnik a végrehajtási kifogás harmadfokú elbírálása, az átutalási végzések jelentős része fellebbezés nélkül végrehajthatóvá válik és a gyermekátadási ügyekben nem lesz szükséges külön bírósági döntés a végrehajtás módjáról.

A javaslat szélesebb körben teszi kötelezővé az ingóságok elektronikus árverését, ingatlanok esetében pedig kizárólagosan elektronikus árverés lenne.