Felfüggesztett börtönre ítélték Nyírmihálydi polgármesterét

2011.10.10. 11:47 Módosítva: 2011.10.10. 15:15
DEBRE20111010001
Fotó: Czeglédi Zsolt

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Nyisztor Ferencet, Nyírmihálydi független polgármesterét a másodfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság hétfőn, helyben hagyva az első fokon kiszabott büntetést.

Az önkormányzati vezetőt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében találta bűnösnek a bíróság, s ezért tíz hónap börtönre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztették.
A jogerős ítélet kihirdetésével egyidejűleg megszűnt Nyisztor Ferenc polgármesteri tisztsége, így Nyírmihálydiban időközi önkormányzati választást kell tartani.

A tényállás szerint a község önkormányzata 2002-ben a mezőgazdasági célú vízgazdálkodási létesítmények felújítására nyújtott be pályázatot a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) megyei hivatalához. A kivitelezési munkákat a büntetőper másodrendű vádlottja, Dibáczi Zoltán vállalkozó végezte, a műszaki ellenőri feladatokat a harmadrendű vádlott, Tóth István Kálmán látta el.

A valóságban azonban a beruházásban foglalt műszaki tartalom egy része nem valósult meg, illetve a már megvalósult műszaki tartalom sem felelt meg a pályázatban megjelölteknek. Az illetékes hatóságok ugyan átvették a beruházást, egy feljelentés alapján indított nyomozás azonban megállapította, hogy a megnyert pályázat önereje hiányos volt, és több hibát találtak az elszámolásban. A műszaki átadást követően az elszámolási lapot és mellékleteit Nyisztor Ferenc írta alá és küldte el az illetékes hivatalnak.

A beruházás – hasonló tartalommal – a Nyírmihálydihoz közeli Nyírbogáton is megvalósult. Miután a községi önkormányzat képviselő-testülete határozatot fogadott el a pályázat benyújtásáról, a kivitelezési munkák elvégzésére Dibáczi Zoltánnal kötött szerződést a helyhatóság. A perben érintett többi vádlott, a polgármesteri hivatalban pénzügyi előadóként dolgozó negyedrendű Türk Sándorné és az ötödrendű Mizsák István, Nyírbogát jegyzője a bíróság szerint tisztában volt azzal, hogy megfelelő önerő hiányában nem pályázhat az önkormányzat, mégis aláírták a vonatkozó pályázati dokumentumokat. A nyírmihálydi önkormányzat 14,5 millió, míg nyírbogáti vonatkozásában 17 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzése volt a vád.

DEBRE20111010003

Az elsőfokú bíróság valamennyi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, ezt az ítéletet a szabolcsi bíróság – kisebb eltérésekkel – helyben hagyta. A másodrendű Dibáczi Zoltánt egy év tíz hónapos fogházbüntetéssel sújtotta, aki a másodfokú ítélet indoklása szerint nem társtettesként, hanem felbujtóként követte el tettét. A súlyosan beteg férfi ugyanakkor szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bűncselekményt, így leghamarabb büntetése felének letöltése után bocsátható feltételes szabadlábra. A megyei bíróság emellett a felvett bizonyítás alapján az elsőfokú ítélet tényállását azzal helyesbítette, hogy a pályázatok benyújtására nem Dibáczi Zoltán kezdeményezésére került sor, ő a jogosulatlan gazdasági előnyök megszerzéséhez csupán segítséget nyújtott.

A harmadrendű vádlott egy év hat hónapos börtönbüntetésének próbaidejét két évre csökkentette a megyei bíróság, amely az első fokon tíz hónap börtönbüntetéssel sújtott negyedrendű vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. Az ötödrendű vádlott bűnösségének a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében történő megállapítását a bíróság mellőzte.

Nyisztor Ferenc az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozva, "megdöbbentő, hogy az, aki nem sikkasztott, hanem a köz érdekét szem előtt tartva megtakarított több mint tíz millió forintot az önkormányzatnak, ez ma bűncselekménynek számít és el kell ítélni". Mint hozzátette, soha nem a saját, hanem mindvégig a település érdekeit tartotta szem előtt.