Milliókat bukott az állam a veszélyes gyógyszeren

2011.10.12. 15:10
Tízéves pereskedést zárt le szerdai döntésével a Legfelsőbb Bíróság. Egy fiatal lány perelte az államot, miután a pattanásaira szedett gyógyszer mellékhatásaként leállt a veséje. Több tízmillió forintos kártérítést kapott.

1999 augusztusában egy tizennégy éves lány bőrgyógyászhoz fordult a pattanásai miatt. Az orvos októberben felírt neki egy gyógyszer, melyet el is kezdett szedni. Először lázas lett, feldagadt az arca és a bokája, immunrendszere legyengült, hormonháztartása felborult. Decemberben már kórházba vitték súlyos, kétoldali vesebetegséggel. Életveszélyes állapotba került. Végül két vesetranszplantációs műtéten esett át.

1999 decemberétől 2008 nyaráig összesen 37 alkalommal állt kórházi kezelés alatt.  Az egyik transzplantáció után volt egy több mint féléves időszak, amikor a fiatal lány nem mehetett közösségbe. 2007-ben száz százalékos munkaképesség-csökkenést állapította meg nála. Állapota ma kielégítő és stabil, de maradandó egészségkárosodást szenvedett. Diétásan kell étkeznie, a krónikus vesebetegsége miatt folyamatosan kezelnie kell bőre szárazságát, fertőzéseit, a fokozott szőrnövekedést. A vesetranszplantáltaknál a fogászati problémák is gyakoribbak, sokat jár fogászhoz is. Állandóan gyógyszert szed, fizikai teljesítőképessége lecsökkent, ráadásul azzal a tudattal kell élnie, hogy a transzplantált vese működése romolhat.

A gyártó akkor még nem tudhatta

Az általa indított kártérítési per nagyjából tíz éve kezdődött. Első- és másodfokú ítéletek, új eljárás, fellebbezések követték egymást. A Legfelsőbb Bíróság szerdán zárta le végleg az ügyet, a lány számára kedvező ítélet megerősítésével.

A kirendelt szakértő egyértelműen megállapította, hogy ok-okozati összefüggés volt az egyébként ma is forgalmazott gyógyszer szedése és a lány megbetegedése között. A gyógyszer 1999 októberi tájékoztatójában azonban a vesegyulladás nem szerepelt a lehetséges mellékhatások között. A gyógyszer mint termék emiatt hibás volt, mert a tájékoztatás hiányossága miatt nem nyújtotta az elvárható biztonságot.

Hogy jár a kártérítés, az nem volt kérdéses. A bíróság dolga annak az eldöntése volt, hogy az ügy egymásra mutogató két alperese, a gyártó és az állam közül melyik a felelős. A döntés azon múlott, hogy a hiba a tudomány és a technika akkori állása szerint felismerhető volt-e 1999 októberében. A bíróság arra jutott, hogy nem.

Az első vesemegbetegedésről ugyan 1984-ben kapott jelzést a gyártó, és az évek során további, elszigetelt bejelentések érkeztek, de csak 2000 januárjára készült el a kimondottan erre a diagnózisra vonatkozó globális jelentés. A felmérés eredménye egyébként az volt, hogy 16 év távlatában, tízmilliónál is több beteg közül 23 esetben alakult ki ez a vesebetegség, és az mindössze 3 esetben nem volt más okkal magyarázható.

Havi járadékot is kap a milliókon felül

Mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy a hiba 1999 végén még nem volt felismerhető, a gyártó mentesült a felelősség alól. A per megindulásának idején azonban volt egy (ma már nem hatályos) szabály, miszerint ilyen esetben a felperest ért kárért a magyar állam köteles helytállni. Ez alapján mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla tavaly nyári jogerős ítéletében, hogy az állam felel, és fizetnie kell.

Az állam ezután az utolsó lehetőségét is kihasználva a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálati kérelemmel, hogy ne kelljen fizetnie. Az LB azonban szerdán kimondta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla ítélete helyes volt.

A lány nem vagyoni kártérítésként 20 millió forintot kért kamatostul. A bíróság ebből 8 millió forintot ítélt meg, valamint az összeg 1999-től felgyűlt késedelmi kamatait, ami mostanra szintén több millió forintot tesz ki. Vagyoni kártérítésként további 11 millió 256 500 forintot ítéltek meg a lánynak, többek között a diéta, a kezelésekkel járó utazások, a gyógyszerek költségeire. Ezen kívül az államnak havi 46800 forint járadékot is folyósítania kell számára.

Ez az összeg kifejezetten nagynak számít az állammal megfizettetett kártérítések között. Fejenként csak nagyjából kétmillió forint kártérítést ítéltek meg például annak a három roma fiatalembernek, akik tizenegy hónapot töltöttek ártatlanul előzetes letartóztatásban. A Magyarországot elmarasztaló strasbourgi ítéletek is rendszerint néhány ezer euróról, vagyis pár millió forintról szoktak rendelkezni.