Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem fogott gyanút az igazoltató rendőr

2011.10.19. 16:36

A tiszalöki emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

A vádirat szerint a munkába induló Kóka Jenőt 2009. április 22-én Tiszalökön házának udvarán gyilkolták meg egyetlen lövéssel, amelyet egy távcsöves vadászpuskából, mintegy húsz méterről adtak le.

A vád szerint a lövést K. Árpád elsőrendű vádlott adta le, de a támadásnál K. István másodrendű vádlott is jelen volt. Kóka Jenőt abból a megfontolásból választották ki, hogy egy rendezett életvitelű roma elleni támadás erőszakos válaszlépésekre sarkallhatja a romákat. A terepszemle alapján úgy döntöttek, a harmadrendű vádlottat, Pető Zsoltot kihagyják a bűncselekmény elkövetéséből.

A vád szerint a helyszín közelébe az egykor szerződéses katonaként Koszovót is megjárt Cs. István negyedrendű vádlott vitte egyik társa rokonának autóján a vádlottakat, majd a több tíz kilométernyire lévő Polgáron várakozott társaira.

A férfit a bűncselekmény után nem sokkal igazoltatták is, de mivel az iratai rendben voltak, és semmilyen gyanús körülmény nem merült fel - az igazoltatáskor a rendőrnek azt mondta, egy nőre vár -, továbbengedték - olvasható a vádiratban.

A támadók autója a gyilkosság elkövetése utáni menekülésben a Keleti-főcsatorna melletti földúton a sárban elakadt, ezért megkérték a munkahelyükön dolgozó kolléganőjüket, F.-né Ny. Évát, aki korábban szerelmi kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal, hogy mentse ki őket. Az ügyben tanúként kezelt nő a saját autóján visszavitte Kiss Istvánt és Kiss Árpádot Debrecenbe, ott a vádlottak elrejtették a támadáskor használt fegyvereket. Ezután visszatértek az elakadt autóhoz, majd helybéliektől segítséget kérve egy traktorral húzták ki a járművet - áll a vádiratban.

A szerdai tárgyaláson először a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét hallgatta meg a bíróság. Elmondta: aznap éjjel néhány perccel a gyilkosság után hívta fel telefonon az áldozat egyik rokona, hogy jöjjön, mert Kóka Jenőt lelőtték. Ő még akkor érkezett oda, amikor az áldozatot újraéleszteni próbálták. Elmondása szerint a bűncselekményt senki nem látta.


Mint mondta, többen számoltak be neki arról, hogy közvetlenül a támadás előtt, este 9-10 óra körül egy nagy, sötét autót láttak körözni a telepen, de azt nem említette, hogy kik láthatták. Miszori László bíró nyomatékos felszólítására végül felsorolta a neveket. A bíró az alapján próbálta meg kideríteni, hogy mikor láthatták az autót, hogy összevetette a tanúvallomásokban szereplő adatokat a tévéműsorral. A tanú azt is elmondta, hogy a látott autó leírása hasonlított a volt alpolgármester járművéhez, de vele sikerült tisztázni, hogy nem járt akkor a környéken.

Ezután a 2009. április 22-23-án tartott helyszíni szemle videofelvételeit nézte meg a bíróság. A felvételen látszik a bűncselekmény közvetlen környezete, az éjjeli fényviszonyok és a holttest is, a rajta lévő sérülésekkel. A halottszemlén készült anyagot is levetítették, az áldozatot a bal mellbimbó felett lőtték meg, a halál okaként belső vérzést állapítottak meg. A reggel készül felvételen több lövedékdarab is látható. Fényképeket is bemutattak, amelyeken a rendőrök rekonstruálni próbálták a lövés irányát, látható volt egy falevél is, amelyen valószínűleg áthatolt egy lövedék.

A bíróság szerdán utoljára a Cs. Istvánt igazoltató rendőrt hallgatta meg. Mint mondta, aznap éjjel Polgáron teljesített szolgálatot, és értesült arról, hogy mi történt Tiszalökön. Mivel fokozott ellenőrzést rendeltek el, ezért igazoltatta az autójával a kocsma mellett parkoló Csontos Istvánt. A vádlott átadta neki az iratait, mire a rendőr lekérte az adatait. Mint mondta, szóba is elegyedtek, Csontos arról beszélt neki, hogy egy interneten megismert nőre vár itt, de az nem jött el. A rendőr szerint a katonaságról is beszélgettek, "oldottabb lett a hangulat".

A rendőr közben a kocsit is elkezdte átvizsgálni: energiaitalokat, CB-rádiót, egy gyöngyvászon tokot és egy távcsövet talált a járműben. A férfi szerint a vádlottnak mindenre volt válasza: azt állította, hogy az energiaitalokat a nőnek hozta, a CB-rádiót és a távcsövet kirándulásokon használja, a tokban pedig gitár szokott lenni. Azt nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen volt ez a tok, de elhitte a férfinak, hogy gitártok. Szerinte a tárgyakban nem volt semmi gyanús, nem volt ott semmi olyan, ami nem illik oda. Jelentette az ügyeleten, hogy miket talált, majd folytatta a szolgálatot. Szerinte a férfi nem volt feszült, a kérdésektől nem jött zavarba, még attól sem, hogy alaposan átvizsgálta a kocsit.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják. A tárgyalás pénteken folytatódik.