A Demokratikus Koalíció bejelentette a frakcióalapítást

2011.10.23. 14:21 Módosítva: 2011.10.23. 14:41

Molnár Csaba levélben tájékoztatta Kövér László házelnököt arról, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti frakciója. A politikus szerint képviselőcsoportjuk a házszabálynak megfelelően jött létre, és mivel nem kiléptek vagy kizárták őket az MSZP-frakcióból, hanem új képviselőcsoportot alakítottak, nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük. Ezért arra számítanak, hogy a hétfői ülésnapon, napirend előtt már fel is szólalhatnak a Házban.

Szombaton lezárult a szocialista szakítási dráma, az általa vezetett platform egyéves születésnapi rendezvényén megalakult Gyurcsány Ferenc új pártja, a Demokratikus Koalíció. Az új frakció tagjai Vadai Ágnes, Molnár Csaba, Varju László, Vitányi Iván, Baracskai József, Ficsor Ádám, Kolber István, Szűcs Erika és Oláh Lajos lesznek Gyurcsányon kívül. A frakcióvezető Molnár Csaba, a frakcióvezető-helyettes Varju László lett.

Mivel a Gyurcsány-párt formailag a már létező Demokrata Párt bázisán jön létre, Molnár Csaba a házelnöknek küldött levelében a Demokrata Párt frakciójának megalakításról számol be, jelezve azonban, hogy a párt elnevezésének megváltoztatása után a csoportosulás neve Demokratikus Koalíció lesz.

Molnár Csaba az MTI-nek vasárnap nyilatkozva arra az 1996 márciusában hozott alkotmányügyi bizottsági határozatra emlékeztetett, amelynek értelmében az MDF-ből távozó képviselők - Szabó Ivánnal az élükön - jogszerűen hozták létre a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját. A testület szinte egyhangúlag ismerte el, hogy az MDNP-s politikusok korábbi frakciótagsága nem kizárással vagy kilépéssel, hanem az új képviselőcsoport megalakításával szűnt meg. Ennek szabályszerűségét az Országgyűlés is nagy többséggel mondta ki.

Molnár Csaba azt mondta, hogy frakciójuk megalakítása előtt több alkotmányjogásszal konzultáltak, és az a véleményük, hogy az 1996-os döntést - miután általános érvényű - csak akkor lehetne megváltoztatni, ha azóta módosult volna a kérdéses házszabályi rendelkezés. Márpedig, mivel a DK-tagok új frakciót alakítottak, rájuk ugyanaz a határozat érvényes, mint 1996-ban az MDNP-s képviselőkre, érvelt.

Molnár arról is beszélt, hogy mivel a házszabály szerint minden képviselőcsoportnak az összes parlamenti bizottságban tagságot kell biztosítani, a DK-tagoknak egyszerre két-két testületben kell majd dolgozniuk. A részleteket firtató kérdésre Molnár Csaba úgy válaszolt: arra számít, hogy a helyek elosztásakor tisztességes megállapodás születik a pártok között.