MSZP: Schmitt védje meg elődje szobrát

2011.10.29. 09:57

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Horváth Csaba, a párt fővárosi elnöke levélben fordult Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, hogy akadályozza meg Károlyi Mihály szobrának eltávolítását a Kossuth térről.

A közleményben a két szocialista politikus azt írta: az ezzel ellentétes, a pillanatnyi politikai érdeket szolgáló intézkedés a magyar demokrácia szégyene lenne, ártana Magyarország nemzetközi megítélésének. "Szeretnénk megkérni arra is, hogy véleményének nyilvánosságot adva ne engedje a köztársasági eszme meggyalázását", "akadályozza meg elődje, az első magyar köztársasági elnök, Károlyi Mihály szobrának" eltávolítását - fogalmaznak a közleményben.

"Úgy gondoljuk, a korábbi, pártpolitikusi nézetkülönbségek ellenére szorosan összeköt bennünket a demokrácia, a köztársaság eszméje melletti elkötelezettség. Ezt a köteléket csak megerősítette, hogy Ön köztársaságunk elnöke, demokráciánk első számú őre lett" - fogalmaznak a levélben.

Hozzáteszik: "a köztársaság első polgáraként az Ön véleményének súlya és következménye van, mint ahogy a véleménynyilvánítás mellőzésével, esetleges hallgatásával is üzen a magyar nemzetnek".

A parlament július 11-ei döntése értelmében 2014. május 31-ig át kell alakítani a budapesti Kossuth Lajos teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát", a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből. Az ezt rögzítő országgyűlési határozati javaslatot 253 igen, 92 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Az Országgyűlés ugyanakkor név szerinti szavazáson - 39 igen és 307 nem szavazattal - utasította el a Jobbik azon módosító indítványát, amely belefoglalta volna a Kossuth Lajos tér rendezéséről szóló javaslatba az Országház északi végénél lévő Károlyi Mihály-szobor és a Szabadság téri szovjet emlékmű mielőbbi eltávolítását.