Barátságos gyermekkihallgató szobákat szorgalmaz az igazságügyi tárca

2011.10.31. 07:46

Speciálisan felszerelt, barátságos gyermekkihallgató szobák kialakítását és a hatóság képviselőinek célirányos oktatását szorgalmazza az igazságügyi tárca, mert a kiskorúak nem kapnak megfelelő bánásmódot a rendőrségi, bírósági eljárások során - írja a Magyar Hírlap hétfői számában.

Magyarországon évente több mint százezer gyermek kerül kapcsolatba a hatósággal, de a gyermekbarát igazságszolgáltatás nem része a jogi kultúrának és a közbeszédnek sem; a szakemberek nem kapnak megfelelő képzést a gyerekekkel való bánásmódra, de hiányoznak a protokollok és a speciális kihallgatószobák is - írja a lap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatása alapján.

A tárca most lépéseket kezdeményez olyan igazságszolgáltatási rendszer megteremtésére, amelyben a kiskorúak életkori sajátosságaiknak, szükségleteiknek, érettségüknek megfelelő bánásmódban részesülnek, hogy az eljárások során a lehető legkisebb trauma érje őket. A jogszabályi környezet biztosítja ugyan a képviselet, a tájékoztatás, a meghallgatás szabályait és a véleménynyilvánítás érvényesülését.