2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Feljelentés a megváltozott munkaképességűek támogatása miatt

2011.11.02. 12:37
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett hűtlen kezelés és személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók költségvetési támogatásának ellenőrzését végző két cég ügyében.

Budai Gyula szerdán sajtótájékoztatón közölte: a költségvetési bizottság elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának jelentése nyomán vizsgálódott és tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettesek ellen a Nemzeti Nyomozó Irodánál. A feljelentésben megnevesítette a két céget.

A kormánybiztos megállapítása szerint jogszabályellenesek az átutalt támogatásokat ellenőrző magáncégekkel kötött szerződések, amik miatt több mint 200 millió forintos vagyoni hátrány érte az államot.

Budai Gyula emellett szólt arról, hogy megoldást kell találni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását érintő támogatási rendszer megváltoztatására is, amivel kapcsolatban javaslatokat tett Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek.

A budapesti sajtótájékoztatón a költségvetési bizottság elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának fideszes elnöke, Herman István a testület vizsgálatának eredményeit ismertetve kifejtette: a támogatási rendszer áttekintését az indokolta, hogy míg 2002-ben a 95 ezer megváltozott munkaképességűt foglalkoztató szektor 53 milliárd forint állami támogatásban részesült, addig 2010-ben, bár a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma 29 ezerre csökkent, a támogatás 81 milliárd forintra emelkedett. Az albizottság azt állapította meg, hogy a problémák 2005 és 2008 közé vezethetők vissza, amikor uniós jogharmonizációra hivatkozva meghozott rendeletmódosításokkal egy "igazságtalan, diszkriminatív finanszírozás alapjait teremtették meg", és belső piaci zavar jött létre.

Csaknem 2500 akkreditált foglalkoztató több mint 80 milliárd forintra nőtt költségvetési támogatásának 81 százalékát 21, egyedi szerződéssel rendelkező, úgynevezett védett szervezet kapta, amik között kiemelkedő három állam tulajdonú cég támogatása. A védett 21 szervezet aláment a piaci áraknak, és így számos más cég elsorvadt.

Azt, hogy a védett 21 cég vett-e fel jogosulatlanul költségvetési támogatást, az Állami Számvevőszék már zajló vizsgálata tekinti majd át.