Sértegetéssel nem vádolják Gyurcsányt

2011.11.04. 10:11
Bár a Magyar Nemzet szerint Gyurcsány megsértette a sukorói ingatlanügyet vizsgáló ügyészek becsületét, az ügyészség nem akar súlyt adni állításainak, ezért nem foglalkozik a gyanúsítgatással.

Nem élt magánindítvánnyal Gyurcsány Ferenccel szemben Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a volt miniszterelnök a Magyar Nemzet szerint becsületsértő kijelentései miatt, írja pénteki számában a napilap. Gyurcsány október 3-i gyanúsítotti kihallgatásán nem volt hajlandó érdemben válaszolni a feltett kérdésekre, viszont többször becsmérelte az őt kihallgató ügyészeket - esküszegéssel vádolta őket, illetve azzal, hogy az alkotmány helyett a jelenlegi kormányfőhöz hűségesek.

A Főügyészség vezetőjét, Keresztes Imrét személy szerint azzal vádolta, hogy márciusban azért kapott kitüntetést a kormánytól, hogy ezzel is késztessék a gyanúsításra. A Magyar Nemzet már a kihallgatás után rákérdezett, hogy várható-e gyanúsítás a sértő kijelentések miatt, de Fazekas Géza ügyész már akkor is azt mondta, hogy "gyakran találkoznak útszéli megfogalmazásokkal", és éppen azért, hogy ezeknek ne adjanak súlyt, nem szoktak foglalkozni velük.

Gyurcsány ügyészségi ügyének másik fejleménye, hogy Rubovszky György, a parlament mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke megtagadta a volt miniszterelnök kérését, nem adja ki neki a bizottság zárt ülésének anyagait, köztük az ügyészség által megküldött dokumentumokat. Rubovszky indoklása szerint a mentelmi ügyekben zárt ülésen, az érintett képviselő távollétében döntenek, éppen ezért az ott készült jegyzőkönyvek sem nyilvánosak. Az ügyészségi iratokat pedig kizárólag a döntés megalapozásához küldte meg az ügyészség, azok nyilvánosságra hozatalára Rubovszky nem kapott felhatalmazást.

Gyurcsány titkársága erre azt reagálta az MTI-nek elküldött közleményében, hogy Rubovszky "nem meri" nyilvánosságra hozni az iratokat, ami "azt üzeni a közvéleménynek, hogy a legfőbb ügyésznek és a mentelmi bizottság elnökének közös takargatni valója van". Ezzel szemben Rubovszky példátlan módon a bizottság szeptember 1-i ülésén lehetőséget adott Gyurcsánynak arra, hogy az iratokat teljes körűen megismerhesse.