Hátha a kormánypárti kap támogatást

2011.11.05. 14:53 Módosítva: 2011.11.05. 22:21

Szándékosan kivéreztették a települést, ami 60 milliós adóssággal küzd, de csak hárommillió forintot kapott a héten az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok (önhiki) támogatási keretéből - indokolta lapunknak Tárkányi Sándor, Géberjén polgármestere, hogy miért mondott le alig fél évvel azután, hogy kis különbséggel, mindössze tíz szavazattal, de megelőzte Fidesz-KDNP-s riválisát a tavaszi időközi választáson.

A Holt-Szamos partján fekvő, valamivel több, mint 500 fős települést valójában már egy éve vezette Tárkányi, miután a 2010-es önkormányzati választáson polgármesterré választott Fidesz-KDNP-s Kovács Sándort kinevezték a megyei önkormányzat alelnökévé, így lemondott Géberjén irányításáról. Ekkor vette át az alpolgármester Tárkányi a község vezetését. Ő maga sem állt távol a jobboldali pártszövetségtől, a mindössze négy fős képviselőtestületnek 2010-ben Fidesz-KDNP-jelöltként lett tagja. A kapcsolat azonban meglazult, a márciusi időközi választáson a kormánypárti Máténé Vincze Andrea riválisaként indult, és nyert.

A győzelem után Tárkányi nagy ambíciókkal látott neki a feladatnak, önellátó falu megteremtéséről nyilatkozott, kertészetet hozott volna létre, ahol többek között uborkát, burgonyát, káposztaféléket termesztenek, miközben 35-40 embernek ad napi 8 órás munkát közel 8 hónapon keresztül. A zöldségek a konyhán felhasználhatóak, a géberjéni lakosság önköltségi áron meg tudja vásárolni, illetve a szabadpiacon értékesíthető. Hasonló terve volt az állattenyésztésre, piacot hozott volna létre, és fellendítette volna a horgászturizmust is a Holt-Szamoson. A horgászparadicsom kialakítása 2012 tavaszán indult volna.

Tárkányi azonban feladta. Lemondását azzal indokolta, hogy nem tudta megvalósítani a terveit. A településnek járó normatíva szerinte hideg vízre sem elég, a község úszik az adósságban, tartoznak szolgáltatóknak, beszállítóknak, banki hitelt is kellene törleszteni. Megszorításokat kezdett, csak azokat a segélyeket fizette ki az önkormányzat, ami kötelezően jár, ami csak adható, azokat nem. Az iskolába gáz helyett fával fűtenek. Reménykedett abban, hogy a 60 milliósra hízott adósságot rendezni lehet a belügy önhikis keretből, de a megítélt 3 millió semmire sem elég.

A távozó polgármester utalt arra, hogy tavaszi győzelmét nem feltétlenül bocsátották meg neki. Mint mondta, egy kormánypárti polgármesternek hátha sikerül a település megmentése. Ő visszatér az üzleti életbe, ami a hírek ellenére sokkal egyenesebb világ, mint a politikáé.