Kutyák és emberek ellen kellenek a fegyverek a NAV-nak

2011.11.07. 11:25
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei kényszerintézkedéseket is alkalmazhatnak, ezért van szükség a bilincsek és a paprikaspray beszerzésérzése, közölte a NAV. Kábítólövedékekre az ellenőrökre támadó kutyák ellen, a géppisztolyokhoz való tartozékokra pedig az objektumok védelme, illetve a lefoglalt drog- vagy dohányszállítmányok kísérése miatt van szükség

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a róla szóló 2010-es törvény szerint olyan kormányhivatal, amely államigazgatási és fegyveres rendvédelmi feladatokat is ellát, ezekhez pedig szükség van fegyverekre, közölte az Index kérdésére a NAV sajtóosztálya. A törvény szerint a pénzügyőrök kényszerintézkedéseket is alkalmazhatnak, ezért is volt szükség bilincsek, paprikaspray és más fegyvertartozékok beszerzésére.

Az ajánlati felhívás szerint az adóhatóság egyebek között 250 darab Blackhawk Sherpa3 fegyvertokot, 500 darab ASP kézbilincset tokkal, 1000 darab paprikaspray-utántöltő palackot, valamint 10-10 darab 3 ml-es fecskendőt és 1,5 mm-es galléros tűt szeretne beszerezni kábítófegyverhez. Szerepel továbbá a kiírásban lövedéksebesség-mérő, lövésmérő óra, Mossberg puskához való polimer válltámasz markolattal, vagy például HK MP5 géppisztolyhoz való tisztítószett is.

A beszerzés pontos összegét a közbeszerzési eljárás végén és a szerződéskötés után megadni, közölte kérdésünkre a NAV.

A bilincsekre illetve a paprikaspray-re azért van szükség, mert kifogyott a raktári készlet, indokolta a kiírást a sajtóosztályt. A fecskendők és a kábító fegyverhez való tűk a pénzügyőröknek kellenek a rájuk támadó megvadult kutyák humánus megfékezésére.

A pénzügyőrök néha géppisztolyt is kapnak feladataik ellátáshoz.  A NAV válasza szerint a géppisztolyokat kijelölt, kiképzett pénzügyőrök külön utasításra, minősített időszakban, kiemelt objektumok védelmére, a NAV felügyelete alatt álló nagy értékű szállítmányok (például lefoglalt kábítószer vagy dohánytermék) kísérésére vagy kiemelten veszélyes elfogott gyanúsítottak kísérésére használhatják.

A NAV lövedék sebességmérőkre is kért ajánlatot. Ezeket a fegyvermesterek használják a fegyverek bevizsgálásához, ballisztikai röppályaszámításokhoz és a  lőszerek ellenőrzéséhez.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH) valamint a Vám- és Pénzügyőrséget (VP)  január 1-től vonták össze. Októberben az országgyűlés bővítette a pénzügyőrök és az adónyomozók intézkedési jogköreit.

A pénzügyőrök is lehetőséget kaptak arra, hogy átvizsgálják "azon személy ruházatát, akivel szemben személyi szabadságot korlátozó intézkedést foganatosítanak". A ruházat alatt lehetőség van áruk,vámáruk, jövedéki termékek, de akár kábítószer elrejtésére is, a határátkelőknél gyakran bukkannak például ruhában átcsempészni tervezett cigarettára. A pénzügyőrök üldözhetik azt az autót, amely nem állt meg a felszólításukra.