Pártlista az andornaktályai fogyatékosotthonban

2011.11.17. 14:28
Áthelyezését kérte a Heves Megyei Önkormányzat által fenntartott, mintegy 80 dolgozót foglalkoztató andornaktályai Fogyatékosok Otthona és Rehabilitációs Intézet vezetője, miután nyilvánosságra került egy kézírásos lista, amely az intézmény 26 dolgozójának pártszimpátiáját tartalmazza. Erről Magos Tünde Mária, az otthon igazgatóhelyettese tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

Az igazgatónő levelében azt írta, hogy bár emberi méltóságában is megsértették őt a feltételezéssel, mégis az intézmény lakóinak nyugodt életkörülményeit tartja szem előtt, amikor távozik az otthon éléről.

A lista létezéséről a Heves Megyei Hírlap számolt be azt követően, hogy a dokumentumon eljuttatták a szerkesztőségbe. Az újság azt is közölte, hogy az intézményben terjedő pletyka szerint a dokumentum az igazgatónő asztaláról esett le, majd lefénymásolták. Ugyanakkor nem tudható, hogy ki a lista szerzője.

A 26 dolgozó neve mellett feltüntették, hogy melyik párttal szimpatizál, kire szavazott, illetve két munkatárs neve mellé azt is odaírták, hogy Korózs Lajosnak, az MSZP elnökségi tagjának rokona. A papíron egy lábjegyzet is szerepel, amely szerint "a vastag betűvel kiemelt dolgozókról állítható 100 százalékos bizonyossággal, hogy fideszesek".

Magos Tünde Mária közölte: a kollégáit és őt is meglepte a Heves Megyei Hírlapban megjelent cikk, hiszen az intézményben soha nem volt helye a politikának, a dolgozókat pedig kizárólag szakmai alapon, munkájuk alapján értékelik. Ugyanakkor az utóbbi időben néhány vezetői döntés kapcsán az igazgatót számos kritika érte munkatársak részéről, amelyek munkahelyi feszültségeket eredményeztek  – tette hozzá.

Az igazgató a listáról szóló híradás nyomán kialakult helyzetben kérte áthelyezését. Az erről szóló levelében leírja, hogy bár emberi méltóságában is megsértették őt a feltételezéssel, ám mégis elsősorban az intézmény lakóinak nyugodt életkörülményeit tartja szem előtt, amikor távozik az otthon éléről. Ezzel is elejét kívánja venni hasonló, ellene irányuló akcióknak és provokációknak.

A szerdai dolgozói értekezleten – az igazgatóhelyettes beszámolója szerint – elhangzott, hogy a fenntartó önkormányzat nem kétes eredetű és tartalmú listák alapján ítéli meg a dolgozóit, hanem pusztán munkájuk alapján.

Rossz fényt vetne az intézményre és a megyei önkormányzatra és csak belső feszültséget okozna, ha minden névtelen, bizonyítékot nélkülöző vádaskodás miatt vizsgálatot indítanának – tolmácsolta a fórumon elhangzottakat az igazgatóhelyettes.

Rénes Marcell, a Heves Megyei Önkormányzat médiareferense az MTI-nek megerősítette, hogy a fenntartó nem kíván vizsgálatot indítani az ügy kapcsán.