Még idén leváltják Baka Andrást

2011.11.18. 19:24
Alkotmánymódosítással még az idén új főbírót választana a Fidesz. Az igazságszolgáltatási reform részeként hétfőn elfogadandó bírósági törvény alapján a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Baka András mandátuma megszűnik a bíróság Kúriává alakításával. Az alkotmánymódosítással pedig az is eldől, hogy az új elnököt még december 31-ig meg kell választani.

"Bakának mennie kell?" - tettük fel a kérdést a bíróságok átalakításáról szóló törvény beterjesztésekor, és egyre valószínűbb, hogy a válasz igen. Pénteken a fideszes Gulyás Gergely, az új alaptörvény egyik megfogalmazója pénteken módosítást nyújtott be az év végéig hatályos alkotmányhoz, melynek értelmében 2011. december 31-ig meg kell választani a Kúriára átkeresztelt Legfelsőbb Bíróság elnökét.

A javaslat indoklása szerint az új alaptörvény és az átmeneti rendelkezések értelmében biztosítani kell a Kúria feladatainak folytonos ellátását és a gördülékeny átmenetet, ezért a Kúria január 1-én hivatalba lépő elnökét 2011. december 31-ig meg kell választani.

Az új bírósági törvény egyik sajátossága, hogy szinte valamennyi bíró kinevezését meghosszabítja, kivéve a Legfelsőbb Bíróság elnökéét, akinek a megbízása a Kúriává alakulással lejár. Baka Andrást régóta támadják a Fideszben, nem véletlen, hogy ő volt a bírósági reform egyik legfőbb kritikusa is.

Baka András 2009. júniusában, Sólyom László javaslatára harmadik nekifutásra választotta főbírónak, pedig másodjára a Fidesz és az MSZP is támogatásáról biztosította. Baka 1990-ben az MDF színeiben, de pártonkívüliként parlamenti mandátumot nyert. Képviselőségéről 1991-ben mondott le, amikor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának bírájává választották. 2008-ig volt európai bíró, helyét Sajó András vette át. Ezután a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírája lett.