Salamon
-1 °C
13 °C

A Külügyminisztérium bekéreti a szlovák nagykövetet

2011.11.22. 13:07

Bekéreti a magyar Külügyminisztérium a szlovák nagykövetet, mert a szlovák belügyminisztérium megvonta egy révkomáromi vállalkozótól a szlovák állampolgárságát, miután az felvette a magyart.

Boldoghy Olivér, az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon közölte a múlt héten, hogy pénteken megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben arról tájékoztatták: miután felvette a magyar állampolgárságot, törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, s ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.
Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna, a közigazgatási tárca nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára múlt szombaton kiadott közleményében azt írta: a magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy - a híradások szerint – a magyar állampolgárság megszerzése miatt a Szlovák Köztársaság, az érintett személy kifejezett akarata ellenére megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozót, és ezzel kísérel meg alapot teremteni a további életvitelét ellehetetlenítő jogfosztásokhoz.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága tiltakozik az eljárás miatt, támogatásáról biztosítja a határon túl élő magyar közösség tagjait, és a jövőben minden lehetséges fórumon tiltakozni fog a hasonló eljárás ellen. Grendel Gábor, a szlovák belügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a konkrét esetet.