Szuperállamtitkár megy a KIM-ből

2011.11.28. 14:23 Módosítva: 2011.11.28. 14:50
Távozik posztjáról Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Gál a 2010-es választás után az új kormány egyik kulcsfigurája volt, aki személyzeti és több általános közigazgatási ügyben az egész kormányzatra kiterjedő irányító pozíciót kapott. A hétfőn bejelentett döntés értelmében eddigi kabinetfőnöke veszi át a helyét. Gál a jövőben kormánybiztos lesz.

Közvetlenül nem függ össze októberben begyűjtött fegyelmijével, hogy távoznia kellett államtitkári posztjáról Gál András Leventének. Ezt Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője mondta hétfőn, amikor bejelentette Gál lecserélését eddigi kabinetfőnökére.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az új közigazgatási államtitkár Bíró Marcell lesz, aki 2010 júliusa óta dolgozik KIM-ben, Gál András Levente kormánybiztos lesz. Feladatköre a közigazgatási, önkormányzati és igazságszolgáltatási reform összehangolására, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásával kapcsolatos munka koordinációjára terjed ki.

Gál a kormányalakításkor a szuperállamtitkár becenevet kapta, mert a KIM-ben elfoglalt pozíciójával az egész kormányzatban tudta érvényesíteni akaratát. Kezdetben hozzá kerültek a személyzeti kérdések, de számos egyéb, időközben megszerzett felelősségi körben is növelte befolyását, így a kormány szervezetén belül az egyik legfontosabb pozícióvá tette a KIM közigazgatási államtitkáráét.

Októberben viszont szokatlanul kemény büntetést, fegyelmit kapott, amikor rossz szöveggel adta ki a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kinevezéséről szóló kormányhatározatot. Fürjes Balázst az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányítására nevezte ki kormánybiztosnak, a Magyar Közlönyben megjelent határozatban viszont az állt, hogy ő felügyeli az összes hárommilliárd forint feletti állami beruházás előkészítését és megvalósítását is.

Gál András Levente neve az elmúlt hónapokban többször szóba került azért is, mert sokan Orbán Viktor egyik lehetséges választásának tartották kormányátalakítás esetén. A kormánykörökben szóbeszéd tárgya volt, hogy esélyes lehet a Nefmi valamelyik vezető posztjára.