Az államtitkárok bankszámlájáért is mi fizetünk

2011.11.30. 13:53
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárai idén fejenként ötvenezer forintot vettek fel folyószámlaköltség-térítésként, vagyis azért, hogy fenntartsanak egy bankszámlát, amire át lehet utalni közel egymilliós havi fizetésüket. Más tárcáknál is van ilyen juttatás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál és a Miniszterelnökségnél fejenként évi 1000 forintot osztottak erre a célra. Orbán Viktor is kapott, de ő csak 1000 forintot.

Folyószámla-költségtérítés címen is kapnak pénzt egyes állami vezetők, derül ki a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumokból, melyek a miniszterek, államtitkárok juttatásait összesítik. Ez a tétel az „egyéb pénzbeli juttatás adatok" között szokott megjelenni, ugyanott, ahol például a deviza-napidíjak vagy a cafeteria-juttatások.

Bencsik János a parlamentben
Bencsik János a parlamentben
Fotó: Huszti István

A közzétett kimutatások szerint 2011-ben összesen 50 000 forintot vett fel ezen a címen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium valamennyi – egyébként havi bruttó 997 200 forintot kereső – államtitkára: Völner Pál, Fónagy János, Halasi Tibor, Nyitrai Zsolt, Molnár Ágnes, Bencsik János és Hegmanné Nemes Sára. Megkapta az 50 000 forintot Fellegi Tamás is, aki miniszterként havi 1 101 900 forint bruttót keres.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál (KIM) és a Miniszterelnökségnél már jóval szerényebb összeg járt az állami vezetőknek folyószámla-költségtérítés címen. Tavaly és idén is 1000-1000 forintot vett fel Navracsics Tibor, Balog Zoltán, Szászfalvi László, Répássy Róber, Rétvári Bence, Kovács Zoltán és Szabó Erika. Orbán Viktor, Varga Mihály és Semjén Zsolt kimutatásában csak a tavalyi 1000 forintos összeg szerepel.

Navracsics Tibor és Balog Zoltán
Navracsics Tibor és Balog Zoltán
Fotó: Illyés Tibor

A többi minisztérium állami vezetőinek kimutatásaiban nem szerepel folyószámlaköltség-térítés, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők ne kapnának. Valószínűbb, hogy csak arról van szó: nem egységes a tárcák gyakorlata a közérdekű adatok közzétételében. Törvényben tételesen nincs felsorolva, hogy mi mindent kell feltüntetni az egyéb pénzbeli juttatások között. A kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény csak annyit rögzít, hogy „a politikai vezető részére e megbízatására tekintettel juttatott egyéb juttatásokra vonatkozó adatokat" közzé kell tenni. Van olyan minisztérium, ahol minden szóba jöhető tételt feltüntetnek a kimutatásokban, és van, ahol rendszeresen teljesen üresen hagyják ezt a részt.

Már 0 forintért is van

Folyószámlaköltség-térítést lényegében azon az alapon lehet adni, hogy a munkavállaló számára nem okozhat többletköltséget, hogy a fizetését nem készpénzben kapja, hanem bankszámlára utalják neki. Ez a szabály 2007 tavaszán került be a mindenkire vonatkozó munka törvénykönyvébe, de a köztisztviselők és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényekben már korábban is benne volt.

Az, hogy pontosan mennyi pénzt lehet kapni a bankszámla fenntartásának költségeire, az adott munkahelyen múlik. A Miniszterelnökség közszolgálati szabályzata például azt mondja ki, hogy havonta bruttó 2500 forint értékben térítik meg a munkatársaknak azokat a költségeket, amelyek a bérek bankszámlára utalásával és a készpénzfelvétellel járnak. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban évi bruttó 10 000 forintban húzták meg a felső határt.

A bankszámla fenntartásának költsége banktól függően változik – van, ahol akciósan egészen pontosan 0 forintba kerül. A legdrágább, prémium ügyfeleknek ajánlott konstrukciók havi 4000 (évi 48 000 forintba) kerülnek ugyan, de általánosságban elmondható, hogy könnyen lehet olyan pénzintézetet találni, ahol havi 150, vagyis évi 1800 forintnál nem kerül többe a számla fenntartása.  • Tippek
  • Hírek