Kövér szétbombázza az új titkosszolgálatot

2011.11.30. 22:11

Kövér László házelnök több módosító javaslattal írná át azt a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett előterjesztést, amely egyebek mellett egy új titkosszolgálatot, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot (NIBEK) hozna létre.

A NIBEK létrehozásáról először napilapok szereztek tudomást, az azóta benyújtott elképzelések szerint az új titkosszolgálat információt igényelhet a rendőrségtől, a polgári titkosszolgálatoktól, az adóhatóságtól, az idegen rendészeti és a menekültügyi hatóságtól, a katasztrófavédelemtől, a büntetés-végrehajtástól, a bűnügyi és a szabálysértési, valamint a népességnyilvántartásból, a közlekedési hatóságtól, de még a kötelező biztosítások nyilvántartásából is.

Az ellenzék szerint ezzel új nagy testvér jön létre, a Belügyminisztérium szerint azért van a NIBEK-re szükség, hogy a korszerű technikák felhasználásával egységesítse a különböző nemzetbiztonsági és rendészeti szervek adatkezelését, gyorsítsa az adatelemzéseket, és fontos feladata lesz, hogy kiszűrje az együttműködő szervek működésbeli párhuzamosságait.

A jelek szerint nemcsak az ellenzéket, de Kövér Lászlót, az Országgyűlés fideszes elnökét, volt titkosszolgálati minisztert sem győzte meg a BM érvelése. Kövér ugyanis átírná az elképzeléseket. Egy indítványában - az eredeti javaslattal ellentétben - egyszerűen kivenné a NIBEK-et a nemzetbiztonsági szolgálatok közül, arra hivatkozva, hogy az a tervek szerint nem folytatna titkos információgyűjtő tevékenységet, hanem csak koordinációs és értékelő, elemző munkát végezne. "Ebből következően nem kell számára biztosítani a nemzetbiztonsági szolgálat jogállást" - indokol Kövér.

Kövér egy másik módosítója azt az elképzelést buktatná el, hogy a NIBEK a szükséges adatokat közvetlen számítógépes kapcsolat útján szerzi be más szervezetektől, és az információk lehívását az érintett meg sem akadályozhatja. A Népszabadság szerint a technikai feltételeket az együttműködésre kötelezett szervezeteknek saját forrásukból kell megteremteniük.

A házelnök túlzott nemzetbiztonsági kockázattal járónak ítéli a javaslat azon rendelkezéseit, amely közvetlen elektronikus adatkapcsolat kiépítését írná elő a központtal együttműködő szervek adatkezelési rendszerével, ezért ezeket - az adatbázis külső támadhatóságának megelőzése érdekében - kivenné a javaslatból.

A házelnök továbbijavaslatában kizárólag belföldre korlátozná az új központ hatáskörét, hiszen szerinte az ország külső függetlenségéhez kötődő értékeléseket és tájékoztatást nem lenne szabad a belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez utalni, hanem azt meg kell hagyni a külügyminiszter felügyelete alatt álló Információs Hivatalnak.