Vilma
3 °C
11 °C

Alkotmánybírósághoz fordulnak a szolgálati nyugdíjak miatt

2011.12.01. 15:20 Módosítva: 2011.12.01. 15:39

A Magyar Helsinki Bizottság a fegyveres és rendvédelmi dolgozók hat szakszervezetével közösen az Alkotmánybírósághoz fordul a hivatásos állomány tagjait érintő, a szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvénymódosítás miatt, írta a szervezet.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott rendelkezés szerint jövő januártól megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak, így az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak a következő évtől, ha nem mennek vissza dolgozni.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében azt írta, több ponton is aggályosnak tartják a parlament által megszavazott törvénymódosítást, amely lehetővé teszi 42 ezer ember nyugdíjának megvonását.

Tóth Balázs, a szervezet jogásza szerint a tűzoltók, a rendőrök, a katonák, a börtönőrök szolgálati nyugdíja „nem állami könyöradomány vagy szociális segély", hanem négy évtizede hatályban lévő törvényi szabályozás alapján szerzett jog, amelyet jogállamban visszamenőleg nem lehet megvonni.

„A nyugdíj helyébe lépő szolgálati járandóság diszkriminatív módon segéllyé fokozza le a szolgálati nyugdíjat és csökkenti az évtizedek óta járó ellátás mértékét" – írták, hozzátéve, a január elsejével életbe lépő rendelkezés álláspontjuk szerint sérti a jogállamiságot, a tulajdonhoz való jogot és a diszkrimináció tilalmát.

A Magyar Helsinki Bizottság mellett hat, összesen több tízezer egyenruhást tömörítő szakszervezet fordul az Alkotmánybírósághoz. Ezek a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete.

A jogvédő szervezet kitért arra, hogy a juttatandó járandóság - mint egyfajta szociális ellátás - a nyugdíjjal ellentétben könnyebben megvonható, és annak összege bármikor csökkenthető. Szerintük a nyugdíjmegvonás ellentétes az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával is, ezért várhatóan több ezren fordulnak majd jogorvoslatért a strasbourgi bírósághoz, és ehhez a szervezet az érintetteknek jogi segítséget ad.