Hermina
15 °C
27 °C

Hatvan év után újra tervhivatal alakul

2011.12.01. 20:53 Módosítva: 2011.12.01. 21:09

Döntött a kormány a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal létrehozásáról,  az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A december 2-val életbe lépő kormányrendelet szerint a hivatal önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, amely a mindenkori gazdaságpolitikáért felelős miniszter irányítása alatt működik. A hivatalt elnök vezeti majd, akinek megbízatása határozatlan időtartamú.

43 éven át működött

Az Országos Tervhivatal a második világháború után, 1947-ben alakult, majd 1990-ben, a rendszerváltáskor szűnt meg. 1949-ig a hároméves tervet dolgozta ki, majd feladata az ötéves tervek elkészítése és ellenőrzése volt.

A kormányrendelet a hivatal feladatai között említi a gazdaságpolitikát megalapozó elemzések elkészítését, gazdaságpolitikai tervezési feladatok ellátásának támogatását és gazdaságpolitikai elemzési módszertani kézikönyvek elkészítését. A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) gazdaságstratégiai és makrogazdasági elemzési, modellezési és értékelési tevékenységet is végez majd. Ezen felül kiemelt iparági stratégiai elemzési, értékelési és monitoring feladatokat is ellát majd a szervezet.

A kormány határozatban rendelkezett a Tervezési Hivatal létrehozásával kapcsolatos intézkedésekről. Ezek szerint a kormány a nemzetgazdasági minisztert bízta meg a szervezet alapító okiratának kiadásával, amelyre 30 nap van. A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalban a határozat értelmében 100 fő dolgozik majd.

A szervezet létrehozásával egy időben a kormány arra hívta fel a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a belügyminiszter közreműködésével vizsgálja felül a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. tevékenységét, különös tekintettel az újonnan létrejövő NTH feladatkörébe tartozó területekre, és tegyen javaslatot azok újrastrukturálására.