Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A kormánypártok kedden tárgyalnak a köznevelési törvényről

2011.12.02. 16:40
A Fidesz-KDNP-frakció kedd reggeli ülésén tárgyal a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök (aki erős kritikával illette a törvényt bíráló párttársait) is részt vesz majd – közölte Lázár János pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, aki maga is számos módosítót jegyez.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, egyelőre sok mindenben nem értenek egyet, ezekben a kérdésekben jövő héten kell közös nevezőre jutni. Mint hozzátette, sok belső konzultációra és belső vitára számít, de biztatónak tartja, hogy a parlamenti képviselők és az oktatási államtitkárság is egyértelművé tette a megegyezési szándékot. A  frakcióülésen a bírálatok ellen erősen fellépő miniszterelnök is részt vesz.

Az a keret mindenkinek elfogadható, hogy az állam lesz a felelős a köznevelésért – közölte, hozzáfűzve, hogy a versenyképességet megalapozó, a gyermekek számára a felzárkózást biztosító köznevelési törvénynek kell születnie.

A súlyos és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztő nevelését érintő, a köznevelési javaslathoz benyújtott módosító indítványát firtató kérdésre Lázár János – aki maga is számos módosítót jegyez – azt mondta: a sajtóban elhangzott vádak közül egy sem igaz. "Az a szándék vezetett, hogy egy nem jól működő rendszert próbáljunk jobbá tenni" – tette hozzá.

Lázár János javaslata szerint a súlyos és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztő nevelését, oktatását úgy kellene megszervezni, hogy figyelembe veszik egy szakértői bizottságnak a fejlesztő foglalkozások heti óraszámára vonatkozó javaslatát. Ezzel párhuzamosan azt a rendelkezést elhagyná, amely szerint a heti fejlesztő foglalkozások számának el kell érnie a húsz órát.

Sajtótájékoztatóján a frakcióvezető mindezt azzal indokolta, hogy minden gyermek más, akkor is, ha hátrányos helyzetű: van közöttük olyan, akinek heti 16 óra fejlesztésre van szüksége, van, akinek többre. Megjegyezte, szeretné, ha erről nem az iskola döntene, hanem egy szakértői bizottság, ugyanakkor a törvénynek megfelelő garanciákat kell biztosítania a szülőknek. "Nem korlátozni akarok, hanem éppen ellenkezőleg, azt, hogy minden, hátrányban élő gyermek számára az egyéni fejlesztés lehetősége legyen meg" – fogalmazott.

A politikus hétfőre egyeztetésre hívott fogyatékkal élő gyermekeket nevelő szülőket és szakmai vezetőjüket, Czeizel Barbarát.