Schmitt: Nyílt lapokkal kell játszani az IMF-fel

2011.12.02. 19:20
Washingtoni látogatása alkalmából interjút adott a Foreign Policy magazinnak Schmitt Pál. Szerinte Magyarországnak nyílt lapokkal kell játszania az IMF-fel, a kormány pedig nem tolerálja az intoleranciát.

„Hadd hozzak fel egy példát. Az ötvenes években lóversenyző is voltam, az edzőm pedig adott egy jó tanácsot, hogy lehet nagyot ugrani egy lóval. Ha azt látjuk, ugrás előtt megremegne a ló lába, meg kell egy kicsit sarkantyúzni. Más szavakkal, nehéz helyzetekben érdemes lehet kicsit felgyorsítani a dolgokat."

Nem minősíti a minősítőket

Ezt a történetet Schmitt Pál mesélte el a Foreign Policy magazinnak, mely washingtoni látogatása alkalmából készített vele interjút. Ebben többek között arról kérdezték, a Moody's leminősítését indokoltnak tartja-e az ország gazdasági helyzete alapján. A köztársasági elnök azt mondta, nem tisztje értékelnie a minősítők munkáját, de az biztos, hogy választ kell találnunk a helyzetre. Ezután következett a lovas párhuzam - vagyis Schmitt arra utalt, a hitelminősítők megsarkantyúzták Magyarországot, hogy nagyobbat ugorjon.

Schmitt arról is beszélt, hogy az IMF természetes partner minden ország számára, és nem szabad elfelejtenünk, hogy az IMF komoly segítséget nyújtott néhány évvel ezelőtt. Schmitt szerint a januárban induló tárgyalásokon nyilvánvalóan lesznek elvárásai az IMF-nek, Magyarországnak pedig nyílt lapokkal kell játszania, és pontosan beszámolni a költségvetés részleteiről.

Schmitt arról is beszélt, Magyarországnak továbbra is célja az eurózónához való csatlakozás, a stabilitás pedig továbbra is Magyarország és az EU közös érdeke.

Zéró tolerancia az intoleránsok felé

A lap kérdésére Magyarország kínai nyitásáról Schmitt azt mondta, a magyar külpolitika fókusza kiszélesedett, természetes partnereknek tekintjük a keletiországokat is.

A Foreign Policy arra is kiváncsi volt, mit gondol Schmitt a szélsőjobb erősödéséről. Schmitt azt mondta, Magyarországon mindenkit aggaszt, ha a szélsőségek terjednek. Megtanultuk a történelemből hogy komolyan kell venni a szélsőségeket, legyenek jobb vagy baloldaliak. Schmitt szerint a Jobbik valóban a cigáyellenességre épít, de a kormány többsége tudja ezt kezelni, és az alkotmányban is rögzítjük az emberi jogok fontosságát. Zéró tolerancia az felé, akik intoleránsak bárkivel szemben, mondta Schmitt.

Megvédi az alkotmányt

"Az Egyesült Államokat nagyon fontos partnerünknek tartjuk, amellyel közösen veszünk részt meghatározó ügyekben, így a NATO békefenntartó tevékenységében. Nagyon komoly üzleti kapcsolataink vannak és büszkék vagyunk arra, hogy új hazát és otthont kínáltak másfél millió magyarnak, akiket számon tartunk" - mondta Schmitt az MTI-nek adott washingtoni interjúban.

"Miután meg vagyok győződve arról, hogy az új alkotmány a jogbiztonságot, a békét, a demokráciát fogja szolgálni és biztosítani a következő generációk számára, azt igenis megvédem mindenfajta támadással szemben" - mondta Schmitt.