Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Veszélyes a levegő Nyíregyházán

2011.12.04. 16:47

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt Nyíregyházán veszélyesnek, további négy településen pedig egészségtelennek minősítette vasárnap a levegő minőségét.

Az OKI honlapján található térképen Nyíregyházát jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel, itt a szálló por köbméterenkénti mennyisége 100 mikrogramm fölött van.

Egészségtelennek számít a levegő minősége, így az OKI térképén narancssárga színnel szerepel Pécs, Szolnok, Miskolc és Debrecen, ahol a szálló por köbméterenkénti mennyisége 75 és 100 mikrogramm között van.

Ezek mellett tíz települést jelöltek zölddel, így kifogásoltnak minősítették Várpalota, Székesfehérvár, Budapest, Tököl, Dunaújváros, Szeged, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Oszlár levegőjét. A többi mérőállomáson alacsonyabb értékeket mértek, így a többi települést az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az elfogadható szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a kifogásolt szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Vasárnap Nyíregyházán a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el az önkormányzat. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség viszont közleményében azt írta: a meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn számottevő javulás várható a levegőminőségben.