Pécsnek és Szolnoknak a legnagyobb az adóssága

2011.12.05. 14:34
Az idén is Pécsnek, Szolnoknak és Kaposvárnak a legmagasabb az adóssága, az egy főre jutó adósság pedig az V. kerületben, Hódmezővásárhelyen és Pécsen a legnagyobb, olvasható a Magyar Progresszív Intézet elemezésében. A legjobb teljesítményt nyújtó három önkormányzat a XIII. kerület, Nyíregyháza és Kecskemét lett.

A Magyar Progresszív Intézet tavalyhoz hasonlóan a 23 budapesti kerület és a 23 megyei jogú város teljesítményét elemezte több mutató alapján. Az Intézet megállapítása szerint a tavalyi önkormányzati választások óta az adósságállomány összességében emelkedett: míg tavaly a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek mintegy 386 milliárd forintos adósságállománnyal rendelkeztek, addig 2011-re ez a szám 16,6 százalékkal, azaz 450 milliárd forintra növekedett.

Az összadósság mértékét mutató lista szerint a legjobban eladósodott 5 önkormányzatnak továbbra is Pécs, Szolnok, Kaposvár, Miskolc és Debrecen számít. A korábbi európai kulturális fővárosi szerepet betöltő Pécsnek 37 milliárdos hitellel kell megküzdenie, Szolnoknak 27 milliárddal, Kaposvárnak mintegy 26 milliárddal.

Pusztán a magas adósságállomány nem árul el túl sokat egy településről, állapítja meg az elemzés. A fő kérdés, hogy mire költik a felvett hiteleket. Az önkormányzatok a hiteleket részben vagy egészben beruházásra, fejlesztésre, vagy éppen felhalmozásra fordítják, s csak kevesen fordítanak abból működésre, és akkor is csak kisebb részt. Az első ránézésre magasnak tűnő hitelállomány azonban nem feltétlenül jelent akkora problémát egy megyei jogú városnak vagy éppen budapesti kerületnek, mint egy kisebb településnek. Ezek a városok ugyanis hitelképesek; jelentős vagyonnal rendelkeznek, van fedezetük, s viszonylag magas bevételekre tudnak szert tenni például az iparűzési adóból,..

A felmérésben megnézték azt is, mekkora az egy főre jutó adósság. Eszerint az V. kerületben, a Hódmezővásárhelyen és Pécsen élőkre esik a legnagyobb adósságteher.

Az elemzés szerint a leginkább eladósodott önkormányzatok nem növelték akkora ütemben tartozásukat, mint azok, akik korábban csak kisebb adósságállománnyal rendelkeztek. A Progresszív Intézet szerint ezt az is okozhatta, hogy a jövő évtől esedékes szigorúbb hitelfelvételi szabályok miatt sok önkormányzat még idén igyekszik felduzzasztani magát. A kölcsönöket jellemzően nem működésre, hanem beruházásra, fejlesztésre, vagy éppen felhalmozásra költik, de a nagyobb hiteleket az is okozhatta, hogy a gazdasági válságra a települések gazdaságélénkítéssel reagáltak, így teremtve munkahelyeket.

A tartozásukat csökkentő önkormányzatok eleve nem voltak annyira eladósodva, mint társaik, ami már eleve feszesebb költségvetési politikát feltételez. A legnagyobb arányú adósságcsökkentést végrehajtó 23. kerület „ortodox” kiadáscsökkentésre épülő költségvetési politikájának köszönhette a sikert. Jól teljesített a 13. kerület, ahol már tavaly is a legalacsonyabb volt az egy főre jutó adósságállomány, ami 2011-re mindössze 654 forintra, lényegében egy doboz cigaretta árára csökkent.

Az intézet nemcsak az adósságállományt, de az egyes települések infrastruktúráját, beruházásait, az üzleti környezetet, a jóléti rendszereket és az oktatás helyzetét is vizsgálta. Az így összesített rangsorban az élen a legjobb teljesítményt nyújtó három önkormányzat a XIII. kerület, Nyíregyháza és Kecskemét lett.