Pénzbírságot kapott a választókat toborzó bödeházai polgármester

2011.12.06. 15:49
Közokirat-hamisítás bűntette miatt a Zala megyei Bödeháza polgármesterét jogerősen 275 ezer forint pénzbüntetésre, négy társát szintén pénzbírságra, többeket pedig próbára bocsátásra ítélt kedden a Lenti Városi Bíróság.

A független Büki László és további 28 vádlott ellen november 24-én kezdődött és három tárgyalási napon át tartott a per közokirat-hamisítás vádjával, miután a januári időközi polgármester-választás előtt tömegesen jelentkeztek be a kisközségbe olyanok, akik valójában nem ott éltek.

A bíróság jogerős ítéletével bűnösnek találta a polgármestert 21 rendbeli, bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, mert 21 rokonának, ismerősének írta alá a lakcímbejelentőjét, hogy az időközi választáson szavazni tudjanak. Büki Lászlónak ezért 275 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie.

A 22. rendű vádlott Kiss Róbertre 175 ezer, a 20. rendű Kiss Ferencre 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a lenti bíróság, miután ők három, illetve két embernek írták alá a hamisnak bizonyult lakcímbejelentőket. Két további vádlottnak - akiket korábban már más ügyben jogerősen elítélték - szintén pénzbüntetést, fejenként 125 ezer forintot kell fizetniük.

Az ügyben szereplő további 24 vádlott esetében - ők többségében Büki László otthonába jelentkeztek be - a bíróság két év próbára bocsátás mellett döntött. A perben mind a 29 terhelt elfogadta az elsőfokú bíróság ítéletét, így az jogerőssé vált.

Az ítéletek indoklásában elhangzott: nem fogadható el védekezésként, hogy az országban több helyen is előfordultak hasonlóan tömeges bejelentkezések, de ezeknek nem volt büntetőjogi következményük. A vádlottak egyértelműen jogsértést követtek el azzal, hogy a választás befolyásolása érdekében hamis lakcímbejelentéseket tettek, vagy abban segédkeztek.

A záró tárgyalási napon az ítélet kihirdetése előtt a bíróság tanúként hallgatta meg a feljelentőt, Káldi Lászlónét, aki az ellenérdekű polgármesterjelölt volt. Meghallgatásakor és az iratok ismertetésekor is elhangzott: az ő rokonai közül kilencen szintén a választások előtt jelentkeztek be a településre állandó lakosként.

A kevesebb mint 50 lakosú Zala megyei Bödeházán az év elején negyedszerre sikerült csak polgármestert választani, miután a korábbi fordulók eredményét - éppen a tömeges bejelentkezésekkel összefüggő befolyásolás miatt - a bíróság is érvénytelenítette. A múlt év őszén szavazategyenlőség miatt eredménytelen, majd háromszor megismételt választás jogerős eredményeként a független Büki László lett ismét a kistelepülés polgármestere.

A Zala Megyei Főügyészség a vádemeléskor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a büntető törvénykönyv rendelkezései szerint jogerős pénzbüntetés esetén mentesül az elítélt a hátrányos jogkövetkezmények alól, vagyis továbbra is büntetlen előéletűnek számít.  • Hírek
  • Hitelkártya