Jogsértő lehet a hősi halottak nyilvántartása

2011.12.09. 20:20
A Honvédelmi Minisztérium (HM) új online szolgáltatásával, a hadisir.hu-val könnyen megtudható, hol nyugszanak az elesett hozzátartozók. A kartonokon azonban védett adatok is leolvashatók.

A Honvédelmi Minisztérium december 8-án indította el a jelenleg közel 70 ezer hősi halott adatait tartalmazó online nyilvántartást. Az adatbázisban bárki név szerint lekérheti az I. és a II. világháborúban a történelmi Magyarország területén és a keleti fronton elhunyt katonák és munkaszolgálatosok adatait.

A minisztérium közleménye az új, folyamatosan bővülő nyilvántartás különlegességeként említi, hogy a nevek mellett itt-ott feltűnnek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében található korabeli veszteségi kartonok is. A dokumentumokat az alakulat jelentése alapján a háború alatt a HM 22. (veszteségi) osztálya állított ki az elesett személyről.

Halálokok

Az alábbiakban néhány, a kartonok között véletlenszerűen válogatva talált halálokot teszünk közzé:

  • III. fokú lábfagyás, bélhurut, szívgyengeség;
  • nyakcsigolyatörés, légzésbénulás, nem háborús veszteség;
  • fekélyes vastagbélhurut;
  • a tehergépkocsi és a kapuoszlop közé kerülve, a szerzett sérülések következtében meghalt;
  • szökés közben agyonlövetett;
  • harckocsi elgázolta, temetetlenül visszamaradt;
  • robbanás következtében szénné égett;
  • saját aknára lépett, eltemettetett;
  • gyomorfekély, hashártyagyulladás;
  • kiütéses typhusz;
  • ellenséges rakátalöveg aknája szétszaggatta.

A kartonok első oldalán az elhunyt személyes és katonai adatai, hátul a halálozás oka olvasható. A nyilvántartás azonban kegyeleti és személyiségi jogi szempontból is aggályos lehet.

A kegyeleti jog a visszamaradó hozzátartozóknak a halott emléke megőrzéséhez fűződő személyiségi joga. Egy, a témával foglalkozó Fővárosi Ítélőtábla-állásfoglalás (pdf) szerint "az elhunyt személyes adata, magántitka, emlékének, kegyeleti jogosultságának részét képezi, amellyel kapcsolatos jogérvényesítés lehetősége a hozzátartozót illeti meg, azonban tekintettel kell lenni arra is, hogy az elhunytnak életében az adott személyes adattal mi volt a feltételezhető szándéka, kinyilvánított akarata.

Természetesen az elhunyt személyre tekintettel lehetnek olyan személyes adatok, amelyek nyilvánosságra kerülése közérdekből szükséges lehet, de ebben az esetben is elengedhetetlen követelmény, hogy a nyilvánosságra hozatal ne sértse a halott emlékét és indokolatlanul ne érinthessen közérdektől független magánéleti kérdéseket".

Az egészségügyi állapot, így a betegségek, sérülések különösen védett személyes adatnak minősülnek. Ez a jog azonban Magyarországon csak 1992 óta létezik, így a világháborúban elesettek erről életükben nem rendelkezhettek. A halál okának pontos megnevezése viszont sértheti a még élő hozzátartozók kegyeleti jogát, a nyilvánosságukra hozásához fűződő érdek pedig egyáltalán nem világos.

A másik jogi probléma az lehet, hogy a kartonok előlapján az értesítendő hozzátartozót is fel kellett tüntetni. A családi vagy személyes kapcsolat is védett adatnak minősül, így ha az ott feltüntetett hozzátartozó még él, az jogsértő lehet.

A köztársasági elnök felesége, egyben a  magyar hadisírgondozás fővédnöke, Schmittné Makray Katalin és Hende Csaba honvédelmi miniszter által jegyzett beköszöntő szerint a kereső segítségével egyre többen találhatják meg az általuk keresett személyt, és kaphatnak információt a nyughelyéről. Ezt a funkciót azonban nem akadályozná, ha a kartonok mellékelt fényképén olvashatatlanná tennék a problémás adatokat.

A hadisir.hu-n ismert emberek adatai is megtalálhatók, köztük például Horthy Miklós kormányzó repülőbalesetben meghalt fia, Horthy Istváné is. Az ő veszteségkartonja nincs meg.