Tibor
2 °C
8 °C

Navracsics: A kereszténydemokrácia kivezet a válságból

2011.12.10. 13:32
A kereszténydemokrácia azért lesz mindig megsemmisíthetetlen politikai erő Magyarországon és Európában, mert programja nem csak politikai program - mondta Navracsics Tibor a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országos választmányi ülésén szombaton a fővárosban.

A miniszterelnök-helyettes, aki az ülésen Barankovics-emlékérmet kapott Semjén Zsolt pártelnöktől, úgy fogalmazott: a kereszténydemokrácia küldetése az európai kultúra küldetése.

Más idősíkkal rendelkeznek

"A kereszténység mindannyiunk számára azt a kulturális hátteret, műveltség- és hitbéli alapot adja, amelynek következtében bár válságok jönnek, válságok mennek, de a kereszténydemokrácia mint iránytű a legnagyobb válságban is a leghasznosabb útmutató lehet" - mondta Navracsics. Hozzátette: ezért fordul ma minden európai politikai erő figyelmével Angela Merkel német kancellár felé; nemcsak azért, mert női politikus, hanem mert kereszténydemokrata.

Navracsics szerint a kereszténydemokraták más idősíkkal rendelkeznek, mást is tudnak, mint a többi politikai erő. Rámutatott: sokan beszélhetnek arról, hogy Európa csatát veszít, alulmarad, Ázsia jön, Kínára, Japánra, az arab világra kell figyelni. "Biztos vagyok benne, hogy Európa marad, Európa győz, az európai kultúra örök, és örök győztes." Ezért kell ragaszkodni Európához - mondta Navracsics Tibor.

A kormányfőhelyettes szerint abban "biztosak lehetünk, hogy a kereszténydemokrácia és az európai integráció egy és ugyanaz". A kereszténydemokrácia egyik politikai küldetése a békés Európa és az európai integráció megteremtése - hangsúlyozta. Amikor a gazdasági válság megoldásáról beszélnek az integráció keretein belül, akkor soha nem lehet elfelejteni, hogy a kereszténydemokrácia alapvetően elkötelezett az európai integráció iránt - fűzte hozzá.

2011 végén a kereszténydemokrácia "világsperpektívája az európai perspektíva", az európai integráció és az európai kontinens kivezetése a válságból. Ez az, amiért Angela Merkel ma Európa kulcspolitikusa - hangsúlyozta, kiemelve: "mindannyian tudjuk, hogy a német és az európai kereszténydemokrácia az, amely a válságból való utat kijelölheti".

Nem találkoztak még ennyi váddal

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy 2011 vége a magyar a bel- és kormányzati politika szempontjából sem eseménytelen, és talán soha nem találkoztak még ennyi ellenérvvel, ennyi váddal. Nem is csoda - tette hozzá -, hiszen az elmúlt 18 hónap eredményeként most jutottak el az igazi változás küszöbére, az intézményi és  szakpolitikai változtatások olyan tömegéhez, amely végre azt jelenti, hogy Magyarország kultúraváltáson is keresztülmehet, szakítva a posztkommunizmus időszakával, és végre egy versenyképes, erős szolidáris társadalmat építenek.

Navracsics elmondta, az elmúlt 20 évben nem ismer olyan politikai pártot, közösséget Magyarországon, amelynek többször kellett volna elszenvednie mások gúnyát, megvetését, kirekesztését, mint a kereszténydemokratáknak. Amikor kereszténydemokrata politikai nézeteket szidnak, mucsaiznak, vagy a kereszténydemokráciát írják le, gúnyolják, akkor valójában a szabadságot tiporják lábbal - fogalmazott Navracsics Tibor. Leszögezte: "nem mások szabadságát akarjuk, mi a saját szabadságunkat szeretnénk elismertetni".

Közép-Európában annak a mondatnak is különös jelentősége van: "nemzeti függetlenség, amely nem sért senki mást" - folytatta, kiemelve: "miközben hiszünk a magyar nemzeti függetlenségben, van olyan nemzet, amely a demokrácia alapszabályait lábbal tiporva saját polgárait fosztja meg állampolgárságuktól csak azért, mert élnek az identitásválasztás szabadságával. Mi nem kívánunk senkit sérteni, mindenkinek megadjuk a megfelelő tiszteletet, de elvárjuk azt is, hogy Európában mindenhol, minden nemzet tartsa be a demokrácia alapelveit, és tartsa tiszteletben az emberi jogokat."